Arbeidsongeschiktheid voorkomen - werk-privé balans

Als ondernemer/zzp’er heb je meer vrijheid dan mensen in loondienst en kun je beter zelf bepalen hoe je je tijd indeelt. Daarmee heb je ook meer invloed op je werk-privé balans. Maar hoe ervaar jij dat? Zijn jouw werk en privé in balans? 

Lukt het jou om alle ballen in de lucht te houden?

Je wilt succesvol zijn in je werk, je wilt je huis op orde houden, gezond eten, voldoende sporten, je sociale contacten onderhouden, je partner en je kinderen voldoende aandacht geven, werken aan je persoonlijke ontwikkeling en af en toe tijd voor jezelf hebben.

Lukt jou dit allemaal? Of heb jij ook regelmatig het gevoel dat de tijd te snel gaat? Merk je ook weleens dat je je te moe voelt om te sporten of aan je hobby te beginnen? 

Waarom is het belangrijk om je werk en privé in balans te hebben?

Tegenwoordig hebben we allemaal de neiging om altijd ‘aan’ te staan en te veel na te denken. We moeten dealen met  extreem veel prikkels en verleidingen. Hierdoor staat ons lichaam eigenlijk continu in de stress-stand. En dat verklaart waarom er steeds meer mensen met vage klachten ziek thuis komen te zitten: ze krijgen op den duur een burn-out. De gemiddelde leeftijd waarop we die krijgen daalt steeds verder en zit nu op 35 jaar. Door beter op te letten op je werk-privé balans en vaker te ontspannen verklein je het risico dat je klachten krijgt door stress.

Tips om je werk-privé balans te verbeteren:

Door beter op te letten op je werk-privé balans en vaker te ontspannen verklein je het risico dat je klachten krijgt door stress. Hieronder geven we je wat tips.

Rust & je agenda

 • Plan ontspanning in je agenda, net zoals je een taak of afspraak plant, als je het niet plant kom je er niet aan toe.
 • Zeg vaker ‘nee’ tegen afspraken, op het werk én privé.

Rust & je hoofd

 • Kies in het leven twee mensen naar wie je echt luistert, de meningen van anderen zijn minder belangrijk.
 • Verdiep je eens in mindfulness, dit helpt je om bewuster te leven en keuzes te maken
 • Wees niet bang om niets te doen te hebben. Het idee dat we altijd druk moeten zijn zorgt ervoor dat we stress ervaren en onrustig worden als we even niets doen, terwijl die momenten juist erg belangrijk zijn!
 • Geniet regelmatig van alles wat je hebt bereikt in het leven; vier je successen.
 • Zorg ervoor dat je met een rust in je hoofd gaat slapen, zodat je een goede nachtrust hebt. Lezen voordat je gaat slapen is hierbij een goed hulpmiddel.

Rust & je lichaam

 • Kies een vorm van ontspanning waarmee je je hoofd echt leeg kunt maken: tuinieren, muziek of sporten. Als er maar geen beeldscherm aan te pas komt.
 • Sport drie keer in de week. Heb je het druk? Ga dan juist vaker sporten! Plan het inje agenda, zo sla je minder vaak over. Je zal merken dat dit echt helpt.
 • Doe op tijd een powernap, het is wetenschappelijk bewezen dat je daarvan uitrust.

Rust & je mobiel

 • Je telefoon is een grote boosdoener voor het grote aanbod aan prikkels op een dag. Zorg er daarom dat je af en toe even zonder je telefoon bent. Koop bijvoorbeeld een wekkertje, zodat je telefoon niet naast je op je nachtkastje hoeft te liggen als wekker.
 • Zorg ervoor dat je telefoon tussen 21.00 en 7.00 uur niet overgaat. Dat doe je bij de instellingen bijvoorbeeld door automatisch ‘niet storen’ aan te zetten tussen bepaalde tijdstippen.
 • Zet je beeldscherm ‘s avonds op nachtstand. De blauwe tinten, die ervoor zorgen dat je minder goed inslaapt, verdwijnen dan.
 • Beantwoord al je mails, maar doe het slim. Dat kun je snel doen door standaardantwoorden te gebruiken, als je vaker dezelfde vragen krijgt. Zo beantwoord je vriendelijk een lastige mail met een druk op de knop!
 • Installeer een app die bijhoudt hoe vaak en hoe lang je je mobiel per dag gebruikt. Doordat je het registreert, ben je je ervan bewust.

Trek op tijd aan de bel

Merk je dat je al te lang doorloopt met spanningsklachten? Schakel dan hulp in.Je kunt bijvoorbeeld naar je huisarts gaan of een coach inschakelen. Heb je een AOV bij De Amersfoortse en heb je het gevoel dat het je teveel dreigt te worden? Ons team van professionals staat voor je klaar om je te helpen.

Ali Vlieg was heel tevreden met haar werk-privé balans, maar kreeg toch een burn-out

'Ik werk graag hard voor de zaak en mijn gezin. Maar daardoor vergat ik mezelf.’

Bijna negen op de tien ondernemers zijn (zeer) tevreden over hun werk-privé balans, blijkt uit onderzoek van De Amersfoortse. ‘Dat was ik ook’, vertelt ondernemer Ali Vlieg (30). ‘En toch ging het mis. Nu weet ik beter en maak ik bewust tijd vrij voor mijn gezin en voor mijzelf.’

In 2013 startte Ali Vlieg Directbespaaradvies, een bedrijf dat ondernemers en particulieren onafhankelijk adviseert over kostenbesparingen op telefonie, internet, data, en energie. ‘Ik werkte hard en veel om het tot een succes te maken en deed dat met veel plezier. Ik had daarnaast twee jonge kinderen en ik had alles onder controle. Althans, dat dacht ik.’ Maar drie jaar na de start van haar bedrijf ging het mis. ‘Ik merkte dat ik dingen vergat, ik was warrig, ging hyperventileren en raakte de controle volledig kwijt. Ik herkende mezelf niet meer.’

‘Het verraderlijke is dat ik het werk zo leuk vind’
Een burn-out was het gevolg. Haar man Joost maakte alles van nabij mee. ‘Een jaar na de start van het bedrijf heb ik mijn baan opgezegd om samen met Ali dit bedrijf te runnen. We groeiden in korte tijd van vijf klanten naar honderden klanten. Inmiddels hebben we twintig medewerkers en 1500 klanten. Zo’n groeiend bedrijf slurpt tijd. Als we thuiskwamen, aten we met de kinderen, brachten we hen naar bed, en klapten we onze laptops open om tot soms half vier ‘s nachts nog door te werken. En om zes uur ging de wekker weer.’

‘Het verraderlijke is’, vertelt Ali, ‘dat ik het werk zo leuk vind. En ik zit altijd vol met energie. Niets aan de hand, denk je dan. Ik regel het allemaal wel.’ Joost: ‘Ik merkte dat Ali prikkelbaarder werd en dat ze haar energie verloor. Ze is een bikkel en zal niet snel zeggen dat het niet goed met haar gaat. Maar op een dag kon ze haar bed letterlijk niet meer uit komen. Twee maanden lang was ze uit de “running”.’

‘En om zes uur gaat de wekker weer’
Via De Amersfoortse kreeg Ali een gratis coach aangeboden om haar te helpen de balans tussen werk en privé te herstellen. ‘Net als Ali denken veel ondernemers dat die balans wel in orde is. Maar wie geen tijd neemt voor zichzelf en zijn gezin, komt vaak in de problemen’, legt coach Esther Kroon uit, die met haar bedrijf Vuurkracht ondernemers bijstaat. ‘Met Ali heb ik gekeken naar waar het mis ging en naar manieren om hier verandering in te brengen.’ Ali: ‘Ik heb geleerd om ‘nee’ te zeggen en bewust tijd vrij te maken voor mezelf. Ook al is dat maar een kwartiertje per dag. Ik zet mijn telefoon af en toe uit en werk wat vaker thuis. Dat geeft al veel meer rust.’ Joost: ‘Ook ik heb er van geleerd en houd nu de avonden en weekenden vrij voor mezelf en mijn gezin. De balans is nu veel gezonder. Er is weer rust in het gezin.’

Desgevraagd wil coach Esther ondernemers wel wat tips geven om de balans tussen werk en privé goed te krijgen en te houden. ‘Denk aan jezelf. Een ander doet dat niet. Veel ondernemers rennen hard voor de zaak. De tijd die ze over hebben, besteden ze aan hun gezin. Maar ze moeten ook tijd voor zichzelf nemen. Bijvoorbeeld door een activiteit te plannen die hen energie geeft en afleiding biedt. Bedenk ook waarom je ooit ondernemer wilde worden. Wat maakte je nu echt blij? Ga daar naar terug. En praat met mensen uit je omgeving. Leg uit waar je mee worstelt en vraag hen om feedback. Daarmee creëer je begrip. Soms ook is het nuttig om je hart uit te storten bij een onafhankelijk persoon. Die kun je immers niet kwetsen.’ Tot slot, zo benadrukt Esther, kunnen ondernemers veel meer gebruik maken van het personeel dat ze al hebben. ‘Delegeer.’ Ali: ‘Ik herken dat. Als ondernemer denk je dat je al het werk sneller en beter kunt dan je medewerkers dat kunnen. Maar daardoor trek je te veel taken naar je toe. Ik heb geleerd om veel meer uitvoerend werk uit handen te geven. Dat is moeilijk, want ik ben een “control freak” die stiekem alles liever zelf doet. Maar het heeft me wel meer rust opgeleverd.’

Joost: ‘Hetzelfde geldt voor mij. Ook ik delegeer meer. Daarbij heb ik moeten leren dat het niet erg is als een medewerker een keer een fout maakt. Die maakte ik zelf ook in het begin. Daar leer je van. Dus als wij willen dat onze medewerkers werk van ons overnemen, moeten we ze ook de kans geven om te leren.’

Ali: ‘Loslaten dus. Hoe beter we dat kunnen, des te beter is onze balans tussen werk en privé.’