Veelgestelde vragen over je zorgverzekering en het coronavirus

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en heeft een steeds grotere impact op het leven van iedereen in Nederland. Onzekerheid over (de verspreiding van) het virus speelt een rol en voor sommigen van ons zijn er zorgen om zichzelf of mensen in de directe omgeving. 

Wij doen er alles aan om onze klanten onder deze bijzondere omstandigheden zo goed mogelijk te helpen. Daarbij staat de gezondheid van klanten en onze medewerkers voorop. De Amersfoortse gaat voor Gezonder en Beter. In deze periode betekent dat voor iedereen (voor zover mogelijk):

 • Handen wassen
 • Fysieke afstand houden
 • Gezond eten
 • Genoeg slapen
 • In beweging blijven

We staan voor je klaar bij vragen. Het antwoord op algemene veelgestelde vragen vind je alvast hieronder. Bekijk voor actuele informatie over het coronavirus (COVID-19) de website van het RIVM.

Ik maak me zorgen over mijn gezondheid, wat moet ik doen?

Volg als je je zorgen maakt over je gezondheid de actuele richtlijnen van het RIVM

Krijg ik een coronatest vergoed?

Iedereen met klachten die mogelijk passen bij het coronavirus kan zich via de Rijksoverheid laten testen bij de GGD. Het testen is gratis en valt NIET onder het eigen risico. Ook wanneer de huisarts een coronatest bij je afneemt en laat analyseren door een laboratorium, betaal je geen eigen risico.

Wat kan ik doen om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen?

 • Was vaak je handen met zeep, hiermee verwijder je het virus van je handen en kun je jezelf of anderen minder makkelijk besmetten.
 • Raak je gezicht zo min mogelijk aan met je handen, op die manier is de kans kleiner dat je besmet raakt als je het virus op je handen hebt en besmet je anderen minder snel.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, zo blijven je handen eerder virusvrij.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen, zo kan het virus zich minder gemakkelijk via handen verspreiden.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen. Zo kan het virus zich minder makkelijk verspreiden door (ongewild) hoesten of niezen
 • Werk zoveel mogelijk thuis. Als mensen minder contact met elkaar hebben, kan het virus zich minder gemakkelijk verspreiden.
 • Vermijd drukte en mijd de spits.
   

Krijg ik mondkapjes en desinfecterende gel vergoed?

Mondkapjes of desinfecterende gel wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekeringen. Het RIVM adviseert het gebruik van mondkapjes alleen voor medisch personeel. Mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

Krijg ik medische zorg vergoed?

Medische zorg, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of een opname in het ziekenhuis, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is van toepassing op vergoedingen vanuit de basisverzekering (met als uitzondering het bezoek aan de huisarts). Lees meer over het eigen risico of bekijk onze polisvoorwaarden.

Ik heb een afspraak in het ziekenhuis, kan dat nog?

Ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. De websites van ziekenhuizen worden continu bijgewerkt met informatie voor bezoekers en patiënten. Kijk eerst op de website van het ziekenhuis waar je een afspraak hebt. Wil je de afspraak toch verzetten? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Kan ik naar het buitenland reizen en wat moet ik doen als ik terugkom?

Bekijk voor de gevolgen van het coronavirus voor je reisplannen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bekijk daarnaast de website van het RIVM voor actuele informatie over het coronavirus.

Krijg ik een vergoeding voor spoedeisende zorg bij een negatief reisadvies?

Reis je naar een land met een geel, oranje of rood reisadvies? Dan heeft dit geen invloed op de vergoeding van spoedeisende zorg vanuit je zorgverzekering. Belangrijk is wel om je zorgpas mee te nemen als je op reis gaat. Let op: de dekking kan beperkt zijn tot een maximum vergoeding. Meer weten over je dekking of wat te doen als je onverwachts zorg nodig hebt? Bekijk onze pagina zorg in het buitenland.

Heb je nog vragen?

Staat jouw vraag hier niet bij? Bekijk dan de vragen & antwoorden van het RIVM. Heb je een vraag over je zorgverzekering en het coronavirus? Neem dan gerust contact met ons op. Wij doen ons best om je zo goed en zo snel mogelijk te woord te staan.