EHIC (European Health Insurance Card)

Ga je naar het buitenland voor een vakantie of tijdelijk verblijf? Neem dan je Amersfoortse Zorgpas mee. De achterkant van de pas is ook je Europese Zorgkaart (EHIC). Daarmee ben je verzekerd van medische zorg in het buitenland als dat nodig is.

Alles wat je wilt weten over EHIC

 • Waarvoor heb je de EHIC nodig?

  Noodzakelijke medische zorg in het buitenland regel je met je EHIC
  De zorgpas van de Amersfoortse bestaat eigenlijk uit twee passen. Op de voorkant staat het polisnummer van je zorgverzekering. De achterkant is je European Health Insurance Card (EHIC). Met de EHIC ben je verzekerd van noodzakelijke medische zorg bij een tijdelijk verblijf in het buitenland.

  Wil je meer weten over zorg in het buitenland?
  Lees alles over zorg in het buitenland.

 • In welke landen is je EHIC geldig?

  Bekijk in welke landen je EHIC geldig is
  De EHIC geeft je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in de onderstaande landen. Dit betekent niet dat je er niet voor hoeft te betalen. Via je EHIC declareert je buitenlandse zorgverlener zijn kosten direct bij ons. Wij kijken vervolgens hoe je bij ons verzekerd bent en welke kosten dus voor jouw rekening zijn. 

  Australië Ierland Oostenrijk
  België  IJsland Polen 
  Bulgarije
  Italië
  Portugal
  Denemarken Kroatië
  Roemenië
  Duitsland  Letland  Slovenië 
  Estland  Liechtenstein  Slowakije 
  Finland  Litouwen  Spanje 
  Frankrijk
  Luxemburg  Tsjechië 
  Griekenland  Macedonië  Verenigd Koninkrijk 
  Griekse deel van Cyprus  Malta  Zweden 
  Hongarije  Noorwegen  Zwitserland  

  Wil je weten wat je vergoed krijgt?
  Dat lees je op deze pagina: Zorg in het buitenland

 • Hulp nodig in het buitenland? Bel SOS International

  Dringend medische hulp nodig in het buitenland? 
  Bel de SOS International Alarmcentrale: +31(0)20 651 51 51 voor dag en nacht hulp in Nederland en het buitenland. Het telefoonnummer staat ook op je pas. Je krijgt een Nederlands sprekende medewerker aan de telefoon. Dit is wat zij voor je doen:

  • Het medische team van SOS International regelt een ziekenhuisopname of operatie.
  • SOS International onderhoudt contact met jou, je behandelend arts en je reisgenoten.
  • Ze regelen de betaling aan het ziekenhuis of zorgverlener. 

 • Hoe lang is je EHIC geldig?

  Je EHIC is 5 jaar geldig
  Voordat je pas verloopt, krijg je kosteloos een nieuwe pas thuisgestuurd. Je hoeft hier niets voor te doen. Zet je je zorgverzekering van de Amersfoortse stop? Dan is je EHIC niet meer geldig.
 • EHIC niet geaccepteerd, wat nu?

  Wat moet je doen als je EHIC niet wordt geaccepteerd?
  Het kan voorkomen dat je EHIC niet wordt geaccepteerd. Doe dan het volgende:

  1. Neem vanuit het buitenland altijd eerst contact op met SOS International. Het kan namelijk zijn dat SOS International de gemaakte zorgkosten betaalt. Het telefoonnummer van SOS International is (+31) 20 651 51 51.
  2. Betaalt SOS International de kosten niet, betaal dan de rekening eerst zelf.
  3. Declareer je rekening door in te loggen in Mijn Amersfoortse Zorg en vul het declaratieformulier in. Deze stuur je vervolgens naar ons op.

 • Welke buitenlandse zorgkosten krijg je vergoed?

  • Maak je zorgkosten in het buitenland die in Nederland onder de basisverzekering vallen? Dan betalen wij tot maximaal het Nederlandse tarief. Declareer de kosten via het declaratieformulier die je in Mijn Amersfoortse Zorg terugvindt. Stuur het declaratieformulier naar ons op.
  • Heb je medische hulp nodig in het buitenland die niet onder je basisverzekering valt? Dan betaal je de kosten daarvoor zelf. Wil je dat deze kosten ook vergoed worden? Dat kan met onze aanvullende verzekeringen of een reisverzekering.
  • Let op: Ga je naar het buitenland om daar een medische behandeling te ondergaan? Dan gaat het om geplande zorg. Neem dan altijd eerst contact op met De Amersfoortse. Wij kunnen je vertellen of je zorg vergoed wordt en tot welk bedrag. Daarmee voorkom je onverwachtse kosten achteraf. 

  Meer weten?
  Bekijk hoe wij zorg in het buitenland vergoeden.

 • EHIC kwijt of gestolen, wat nu?

  Ben je je zorgpas en daarmee ook je EHIC kwijtgeraakt? Of is je zorgpas/EHIC gestolen? Vraag dan gratis een nieuwe pas aan, via Mijn Amersfoortse Zorg of neem contact met ons op.

 • Wie mag je EHIC gebruiken?

  Je EHIC is persoonlijk. Je mag de pas dus alleen voor jezelf gebruiken. Maak je misbruik van de pas en moeten wij daardoor kosten maken? Dan kan het zijn dat je die kosten aan ons moet terugbetalen.

 • Downloads en brochures

  Brochure zorg in het buitenland