a.s.r. ziektekosten volgt de ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 nauwgezet. Op dit moment kunnen we niet goed inschatten of – en zo ja, in hoeverre – de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus gevolgen hebben voor het inkoopbeleid 2021. Mochten aanpassingen in het inkoopbeleid noodzakelijk zijn, dan informeren wij u daarover.
Aanpassing inkoopbeleid GGZ
Publicatiedatum 29-06-2020
Op het moment van schrijven staat de introductie van het nieuwe Zorgprestatiemodel voor 2022 gepland, maar is deze nog niet zeker.
Zorgaanbieders, zorgverleners, patiënten, zorgverzekeraars en de overheid werken samen aan een nieuwe bekostiging voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz): het Zorgprestatiemodel. Deze bekostiging moet in 2022 ingaan en zal gelden voor de generalistische basis ggz (gb-ggz), voor de gespecialiseerde ggz (g-ggz) inclusief jaar 2 en 3 van de langdurige ggz (l-ggz), en voor de fz.
Het zorgprestatiemodel geeft sneller inzicht in zorguitgaven, omdat prestaties zijn gekoppeld aan een dag in plaats van aan een zorgtraject van 365 dagen. Dit zorgt er ook voor dat het schadebegrip van zorgverzekeraars en het omzetbegrip van zorgaanbieders beter op elkaar aansluiten. Voor de overgang van trajectbekostiging is het voornemen een ‘harde stop’ toe te passen op alle nog lopende trajecten (dbc’s en zzp’s) op 31-12-2021. Vanaf 1-1-2022 zal de zorg dan gedeclareerd worden in nieuwe zorgprestaties. De regels voor deze harde stop zullen nog worden opgesteld, maar hier zal in de inkoop 2021 rekening mee gehouden worden.
Voor ‘GGZ-instellingen met een offerteprocedure (voor ons grotere instellingen)’ gelden de volgende toevoegingen:
- De te maken financiële afspraken voor 2021 betreffen dbc’s geopend en gesloten in 2021 en de dbc’s geopend in 2021 en door de ‘harde stop’ afgekapt per 31-21-2021
- We hebben afspraken gemaakt over de periodieke aanlevering van prognosecijfers, zoals de UPM. In deze onzekere tijd vinden we het belangrijk dat we gezamenlijk periodiek de prognose monitoren en indien van toepassing bijtijds (in elk geval voor oktober 2020) in gesprek gaan over eventuele aanpassing van de afspraken zoals beschreven in onze zorgovereenkomst.
In 2021 blijft deze monitoring eveneens van belang omdat we op die wijze de relatie tussen de dbc’s 2021 en het ZPM in 2022 kunnen vaststellen. - We zijn voornemens kpi’s rondom kwaliteit op te nemen in de afspraken. Vooralsnog betreft dit een klein deel van de totale afspraak die we met elkaar maken. We sluiten hierbij aan bij het kwaliteitsbeleid of de strategische visie van de instelling. We kijken samen waar we relevante kpi’s over kunnen afspreken. Het behalen van de kpi kan resulteren in een kleine (financiële) prikkel.