Zwangerschapsverlof van mijn medewerker

Als werkgever kan je te maken krijgen met een zwangere werknemer of een werknemer waarvan zijn partner zwanger is. Het is dan handig om als werkgever zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn. Hoe lang duurt verlof bij zwangerschap bijvoorbeeld? Hoe zit het met de zwangerschapsuitkering die je moet betalen aan je werknemer? Lees hier alles wat je moet weten.

Hoe lang duurt zwangerschapsverlof?

De duur van zwangerschaps- en bevallingsverlof is minimaal 16 weken voor je zwangere werknemer. Zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken vóór de uitgerekende datum. Het bevallingsverlof begint de dag na de bevalling en de duur is minimaal 10 weken. Als je werknemer minder dan 6 weken zwangerschapsverlof heeft opgenomen, mag ze die tijd optellen bij haar bevallingsverlof.

Hoe zit het met de zwangerschapsuitkering?

Wie zwanger is en werkt, heeft recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. En na de bevalling op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering.  Een zwangerschapsuitkering aanvragen doe je bij UWV. Als werkgever vraag jij de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan, namens je werknemer. UWV betaalt vervolgens de zwangerschapsuitkering uit aan de werkgever. Daarmee betaal jij als werkgever het loon door.

Zwangerschapsverlof man

Hoe zit het eigenlijk met het zwangerschapsverlof van een man? Zwangerschapsverlof van een man wordt ook wel geboorteverlof genoemd. De vader van het kind heeft recht op 1 werkweek geboorteverlof als zijn/haar vrouw of partner is bevallen. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Ook mogen partners in het 1e half jaar na de geboorte van de baby nog eens 5 weken extra geboorteverlof opnemen. Ze ontvangen dan 70% van hun loon. Op initiatief van de EU wordt het partnerverlof verder uitgebreid. Vanaf 1 juli 2020 krijgt de partner recht op 2 maanden betaald verlof na de geboorte van een kind.

Zwangerschap en werk, hoe ver ga jij als werkgever? 

Je bent als werkgever vrij om deze secundaire arbeidsvoorwaarden nog verder aan te vullen. Je kunt de nieuwe Europese richtlijn bijvoorbeeld vandaag al invoeren. Of je medewerkers - de moeder en/of de partner - extra verlof geven na een geboorte. Daarnaast kun je soepel omgaan met verzoeken die het voor ouders makkelijker maken om werk en zorg voor de kinderen te combineren. Thuiswerken bijvoorbeeld.

Wat levert een goed zwangerschapsbeleid mij op als werkgever?

Met een gunstige regeling voor verlof bij zwangerschap/geboorteverlof maak je werken bij jouw bedrijf aantrekkelijker voor jonge ouders. Die vormen een belangrijke groep met veel potentie. Met als resultaat: zij solliciteren eerder bij jouw bedrijf, dus vind je op de krappe arbeidsmarkt sneller goed personeel. En je hebt meer kans dat mensen willen blijven en dat je personeel duurzaam inzetbaar blijft. Zo'n extra gunstige regeling kan je bedrijf dus veel opleveren.

Kies welke extra regeling bij verlof door zwangerschap past bij jou en je bedrijf. Bijvoorbeeld:

Extra verlof bij zwangerschap voor moeder en/of partner - ideaal voor jonge ouders
Gunstige regeling voor ouderschapsverlof (voor zorg aan kinderen tot 8 jaar)
Aanvulling van het loon tijdens geboorteverlof van 70 tot 100%
Gunstige voorwaarden voor thuiswerken
Goede collectieve ziektekostenverzekering
Goede begeleiding en extra aandacht tijdens zwangerschap, ziekte en verzuim

Zo kan De Amersfoortse je helpen

Verzuim door zwangerschap is weinig aan te doen. Maar er zijn wel andere redenen van verzuim waar je méér invloed op hebt. Als je een verzuimverzekering bij ons hebt, geven onze experts je graag advies hoe je de verzuimkosten in jouw bedrijf kunt verlagen. Wil je meer weten over verzuimverzekeringen? Als je op onderstaande button klikt lees je wat een verzuimverzekering is en of het interessant is voor jou als werkgever.