Zwangerschapsverlof

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over zwangerschapsverlof. Vooral over geboorteverlof (partnerverlof) is veel te doen; dat wordt binnenkort flink uitgebreid. Zwangerschapsverlof is zo'n secundaire arbeidsvoorwaarde waarmee jij je als werkgever extra kunt onderscheiden.

Wat is zwangerschapsverlof?

Wie zwanger is en werkt, heeft recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. En na de bevalling op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. Een zwangere werknemer heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken vóór de uitgerekende datum. Het bevallingsverlof begint de dag na de bevalling en duurt minimaal 10 weken. Als je werknemer minder dan 6 weken zwangerschapsverlof heeft opgenomen, mag ze die tijd optellen bij haar bevallingsverlof.

Als werkgever vraag jij de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan bij UWV, namens je werknemer. Het UWV betaalt de zwangerschapsuitkering uit aan de werkgever. Daarmee betaal je het loon door.

Geboorteverlof: nieuwe regelingen

De partner heeft recht op 1 werkweek geboorteverlof als zijn/haar vrouw of partner is bevallen. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Ook mogen partners in het 1e half jaar na de geboorte van de baby nog eens 5 weken extra geboorteverlof opnemen. Ze ontvangen dan 70% van hun loon.

Europese Parlement: méér geboorteverlof

Op initiatief van de EU wordt het partnerverlof verder uitgebreid. Vanaf 1 juli 2020 krijgt de partner recht op 2 maanden betaald verlof na de geboorte van een kind. Het UWV gaat dan 70% van het loon doorbetalen.

Hoe ver ga jij als werkgever?

Je bent als werkgever vrij om deze secundaire arbeidsvoorwaarde nog verder aan te vullen. Je kunt de nieuwe Europese richtlijn bijvoorbeeld vandaag al invoeren. Of je medewerkers - de moeder en/of de partner - extra verlof geven na een geboorte. Daarnaast kun je soepel omgaan met verzoeken die het voor ouders makkelijker maken om werk en zorg voor de kinderen te combineren. Thuiswerken bijvoorbeeld.

Wat levert een goede regeling zwangerschapsverlof mij op als werkgever?

Met een gunstige regeling voor zwangerschapsverlof/geboorteverlof maak je werken bij jouw bedrijf aantrekkelijker voor jonge ouders. Die vormen een belangrijke groep met veel potentie. Met als resultaat: zij solliciteren eerder bij jou, dus vind je op de krappe arbeidsmarkt sneller goed personeel. En je hebt meer kans dat mensen willen blijven en dat je personeel duurzaam inzetbaar blijft. Zo'n extra gunstige regeling kan je bedrijf dus veel opleveren.

Kies welke extra regeling past bij jou en je bedrijf. Bijvoorbeeld:

  • Extra zwangerschapsverlof voor moeder en/of partner - ideaal voor jonge ouders
  • Gunstige regeling voor ouderschapsverlof (voor zorg aan kinderen tot 8 jaar)
  • Aanvulling van het loon tijdens geboorteverlof van 70 tot 100%
  • Gunstige voorwaarden voor thuiswerken
  • Goede collectieve ziektekostenverzekering
  • Goede begeleiding en extra aandacht tijdens zwangerschap, ziekte en verzuim

Zo kan De Amersfoortse je helpen

Zwangerschapsverlof en geboorteverlof kun je dus slim inzetten. Onze experts kijken graag met je mee waar jij als werkgever ook meer winst kunt behalen op het gebied van arbeidsomstandigheden en verzuim van medewerkers. Zo weten wij veel over verzuimpreventie, en stress.

Wil je meer weten over verzuimverzekeringen? Daar staat wat een verzuimverzekering is en wanneer zo’n verzekering interessant is voor jou.