De WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) is de wet voor arbeidsongeschiktheid. De WIA bestaat uit de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) voor als je werknemer deels (meer dan 35%) arbeidsongeschikt is. En de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) voor als je werknemer volledig en blijvend arbeidsongeschikt is.
Je medewerker is twee jaar ziek, arbeidsongeschikt en de verplichte loondoorbetaling van de werkgever stopt. Dan valt je medewerker onder de WIA. En krijgt hij een WGA-uitkering, IVA-uitkering of geen uitkering. Valt je medewerker in de WGA? Het (grote) verschil tussen de WGA-uitkering en het laatste salaris heet het WGA-gat. Het wordt ook wel WGA-hiaat genoemd. Meer informatie over de WGA.
Bij een WIA-uitkering bestaat het risico op minder inkomen dan 70% van het laatstverdiende loon. Een WIA-uitkering is dus meestal een stuk lager dan het inkomen dat je medewerker gewend was. In het ergste geval zakt hij af naar bijstandsniveau. Dat verschil tussen uitkering en laatstverdiende loon heet WIA-gat of WIA-hiaat.
Werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn, komen dus in aanmerking voor een WIA-uitkering. Als zij er niet in slagen te re-integreren, vallen zij flink terug in hun inkomen. Wil je de gevolgen voor je werknemer laten berekenen? Neem contact op met je adviseur. Die helpt je graag.