Hoe reken je uit welk salaris past?
Een marktconform salaris wil zeggen dat je betaalt wat veel bedrijven vinden dat een werknemer waard is. Ga dus op onderzoek naar welke lonen andere bedrijven bieden voor vergelijkbaar werk. Heb je een HR-afdeling binnen je organisatie, dan kunnen zij dat voor je uitzoeken. Zij zorgen er ook voor dat je aanbod als werkgever klopt bij wat je de werknemer kunt bieden. Niet alleen voor wat betreft het salaris, ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Heeft je bedrijf een cao-regeling? Dan zijn sommige aanvullende arbeidsvoorwaarden verplicht.
Heb je geen HR-personeel, en wil je wel HR-ondersteuning? Dan kun je een HR-bureau inschakelen, of een HR-adviseur inhuren om te helpen bij het berekenen van het salaris.
Je kunt voor een indicatie ook terecht bij het
Salariskompas van Intermediair, dat gericht is op werknemers, maar een prima richting geeft. Of kijk bij vergelijkbare advertenties voor vacatures.
Het kan best een puzzel zijn om te bepalen wat een passend salaris is. Heb je eenmaal helder wat een marktconform salaris is, dan wegen er nog zaken mee als hoe groot het aanbod is op de arbeidsmarkt, welk opleidingsniveau wil je dat je werknemer heeft, zoek je een ervaren werknemer, of juist een starter? Wil je een gedegen en onderbouwde salarisindicatie, dan zijn er diverse partijen die je daarbij kunnen helpen. Dit is natuurlijk niet gratis, maar je weet daarna wel vrij zeker dat je de juiste salarissen biedt aan je werknemers.
Secundaire arbeidsvoorwaarden: hoe ver ga je om je personeel te binden?
In een krappe arbeidsmarkt kun je personeel voor je winnen door uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Je kunt daarmee een laag salaris compenseren. Bied je al een topsalaris, en is de schaarste in de markt groot, dan kunnen de extra’s bovenop het salaris een werknemer over de streep trekken. Bijvoorbeeld flexibel werken, en een goede regeling voor kinderopvang zijn voorwaarden die werknemers belangrijk vinden.
Ook pensioen behoort tot de secundaire arbeidsvoorwaarden en met een ouder wordende samenleving, wordt deze arbeidsvoorwaarde voor werknemers steeds belangrijker. Kijk verder op de
pagina secundaire arbeidsvoorwaarden voor meer informatie.
Wat levert een passend salarisaanbod mij op als werkgever?
Een goed salarisaanbod maakt werken bij jouw bedrijf aantrekkelijker voor nieuw te werven werknemers. Op de krappe arbeidsmarkt vind je sneller goed personeel. En je hebt meer kans dat mensen willen blijven en dat je personeel
duurzaam inzetbaar blijft. Salaris is niet alles. Bijna alle werknemers vinden een prettige werkomgeving een zwaarwegende factor. Wordt er gezellig samen geluncht, zijn er regelmatig personeelsuitjes, is er een ontspannen werksfeer? Dat telt mee in de beslissing om in dienst te komen, en te blijven.
Bied je een minder hoog salaris, maar een hele gezellige organisatie, en fantastische extra arbeidsvoorwaarden, dan trek je alsnog een werknemer wel over de streep. Zorg ervoor dat jouw extra’s goed in de personeelsadvertentie staan. Daar onderscheid je je mee van andere bedrijven.
Wat kost een werknemer mij als werkgever?
Minimaal kost een werknemer je het minimumloon, dat is wettelijk verplicht. De kosten voor een werknemer zijn niet alleen wat je aan brutosalaris betaalt. Als werkgever heb je ook rekening te houden met een aantal verplichte bijdragen en reserveringen. Dat geldt onder meer voor de vakantietoeslag. Als vuistregel kun je er vanuit gaan dat er zo’n kwart van het salaris bovenop komt. Dit kan iets gunstiger of juist minder voordelig uitpakken onderaan de streep en hangt ook af van wat je als werkgever aan beloningen aanbiedt.
Kies welke extra regelingen passen bij jou en je bedrijf. Bijvoorbeeld:
•
Gunstige voorwaarden voor thuiswerken
•
Flexibele werktijden
•
Bonusregeling of winstuitkering
•
Gunstige regeling voor ouderschapsverlof (voor zorg aan kinderen tot 8 jaar)
•
Goede collectieve zorgverzekering
•
Goede pensioenregeling
•
Goede begeleiding en extra aandacht tijdens zwangerschap, ziekte en verzuim