‘’Bijzonder hoe uitval heeft geleid tot verhoogde productiviteit van mijn medewerker’’ Werkgever van Willem
Willem verzorgt het voorraadbeheer en valt uit met vervelende rugklachten. De inzet van zijn fysiotherapeut is onvoldoende om de rugklachten te verhelpen.
Interventie door a.s.r. re-integratie en MKB Vitaal
MKB Vitaal (arbodienst) pakt de verzuimbegeleiding op. Door MKB Vitaal wordt een casemanager van a.s.r. re-integratie ingeschakeld om de re-integratie te ondersteunen. De casemanager is altijd het eerste aanspreekpunt van de werkgever. De casemanager komt er achter dat de klachten van Willem voortkomen uit stevige fysieke arbeid. Hij moet namelijk wekelijks vrachtwagens laden en lossen.
Er wordt een medisch onderzoek uitgevoerd om de arbeidsmogelijkheden van Willem in kaart te brengen. Er wordt gekeken welke werkzaamheden Willen wél kan doen en welke nog even niet. Op basis hiervan wordt een plan gemaakt om de werkzaamheden steeds verder op te voeren tot hij weer gewoon aan het werk kan.
Hoe kon dit gebeuren?
Tijdens het onderzoek blijkt dat een groot deel van de werkzaamheden van Willem te belastend zijn. De casemanager neemt contact op met de werkgever en vraagt aan hem hoeveel collega’s van Willem ditzelfde werk verrichten. Het blijkt dat Willem zes andere collega’s heeft die hetzelfde werk doen. De casemanager zegt tegen de werkgever dat de werkzaamheden van de andere collega’s moeten worden aangepast. De kans is namelijk groot dat ook zij uit zullen vallen. De werkgever ziet dit risico in en vraagt zich af wat hij kan doen.
Wat nu?
De casemanager stelt voor een ergonoom in te schakelen. Een ergonoom richt zich op efficiënt en gezond werken. De ergonoom pleit ervoor om de werkzaamheden aan te passen. Hij kijkt hoe fysiek werk (deels) overgenomen kan worden door machines. Hij stelt een rapport op met daarin de volgende adviezen:
- Een voorstel hoe sommige werkzaamheden anders ingericht kunnen worden zodat er minder belasting is van de rug.
- Het inschakelen van een bedrijfsfysiotherapeut die de werknemers in het magazijn een goede manier kan leren om te tillen.
- Het vervangen van de handmatige palletwagen door een elektrische palletwagen.
Verhoogde productiviteit!
De casemanager bespreekt met de werkgever het rapport van de ergonoom. De werkgever ziet het belang in van het aanpassen van de werkzaamheden, het investeren in een bedrijfsfysiotherapeut en een nieuwe palletwagen. Er worden ook afspraken gemaakt over een financiële bijdrage van de verzekeraar.
De casemanager belt een paar maanden later met de werkgever en vraagt hem hoe het nu gaat. De werkgever is erg enthousiast. Hij geeft aan dat Willem meer werk verricht dan voor zijn blessure en dat ook zijn collega’s meer werk kunnen verzetten. Hij heeft zelfs een grote klant binnen gehaald en heeft dit met de huidige bezetting kunnen doen. De werkgever rekent uit dat hij nu op 130% van het werk zit en dat met dezelfde formatie zonder overbelasting van de werknemers.
Zo heeft de uitval van Willem er indirect voor gezorgd dat de productiviteit fors verhoogd is!