Burn-out

Burn-out en je bedrijf

In Nederland is 1 op de 5 werknemers niet aan het werk als gevolg van stress en burn-out. Dit kost de samenleving en werkgevers jaarlijks miljarden euro’s. Bovendien leidt burn-out bij veel mensen tot blijvend hersenletsel. Want door aanhoudende stress gaan de hersenen slechter functioneren en kan het hersenweefsel veranderen. Als werkgever wil jij natuurlijk graag gezonde medewerkers die lekker in hun vel zitten. Dus hoe verklein je het risico dat een van je medewerkers opgebrand raakt? Lees onze info of vraag onze whitepaper aan.

Wat is een burn-out?

Burn-out treedt op bij langdurige overbelasting door stress. Als je lichaam geen kans krijgt om te herstellen van spanning, ontstaan fysieke en mentale klachten. Veel medewerkers negeren zulke waarschuwingen. Ze nemen een paracetamolletje en gaan gewoon verder. Hun lichaam past zich aan het verhoogde stressniveau aan, maar kan dat niet eindeloos volhouden. En dan storten mensen plotseling in. Soms zo erg, dat ze niet eens meer een e-mail kunnen sturen, boodschappen doen of de krant lezen. Ze zijn helemaal opgebrand en iedere prikkel is te veel. Dát is burn-out.

Waarom is het belangrijk om burn-out te voorkomen?

Een te hoge werkdruk en werkstress in je bedrijf kunnen allerlei vervelende gevolgen hebben. Op de lange termijn kost je dat een hoop geld, energie en narigheid. De productiviteit daalt. Er worden eerder fouten gemaakt. De kwaliteit en klantvriendelijkheid verminderen. Medewerkers worden minder creatief en collegiaal. Er ontstaan conflicten. Het verloop stijgt en het verzuim neemt toe: 16% van alle verzuimde werkdagen heeft werkstress als reden. In Nederland komt dat per jaar neer op 10 miljoen dagen verzuim vanwege werkstress.

Een medewerker met burn-out kost je als werkgever gemiddeld 60.000 euro. Want mensen met een burn-out zitten gemiddeld ruim 8 maanden thuis. Al die tijd ben je niet alleen je kracht kwijt. Je moet ook loon doorbetalen en dat kan flink in de papieren lopen. Denk verder aan de kosten van vervangend personeel en de tijd en energie die je kwijt bent met alles regelen omtrent de opgebrande medewerker.

Burn-out in de praktijk

Lisette, onze expert Duurzame Inzetbaarheid, krijgt veel vragen van werkgevers over burn-out. In het filmpje kun je zien wat volgens Lisette de gevolgen van burn-out kunnen zijn en geeft ze tips wat je als werkgever kunt doen om een burn-out bij je medewerkers te voorkomen.


4 tips om burn-out te voorkomen in je bedrijf

Het is dus belangrijk om burn-out te voorkomen, maar hoe doe je dat?

1. Houd de vinger aan de pols bij je medewerkers. Vraag hoe het echt met ze gaat, waar ze energie van krijgen en wat ze nodig hebben. Geef mensen werk dat ze leuk en uitdagend vinden. Laat ze niet te veel werk doen of werk dat niet bij hun functie hoort.
2. Maak stress en een goede balans bespreekbaar en herken de signalen waar het mis dreigt te gaan. Reageert iemand cynisch of kan zij zich slecht concentreren? Zijn mensen regelmatig kort afwezig, barst iemand ineens in huilen uit? Ga dan het gesprek aan en kijk of er méér aan de hand is. Zorg voor een open cultuur, zodat mensen aan de bel durven trekken als ze werkstress ervaren.
3. Toon waardering voor je medewerkers en laat ze meedenken. Je kunt beginnen met mensen te betrekken bij de dingen waar jij mee bezig bent. Neem je medewerkers serieus en schat ze op waarde. Praat altijd positief over hen en wees niet zuinig met complimenten. Want waar zou je bedrijf zijn zonder je medewerkers?
4. Geef zelf het goede voorbeeld. Let op dat je zelf genoeg rust neemt - vooral als het goed gaat met je bedrijf en het dus 'lekker' druk is. Herken de signalen en grijp op tijd in. Bijvoorbeeld door alleen afspraken te maken waar je energie van krijgt. Of door regelmatig 's avonds je telefoon uit te zetten en even helemaal niks te hoeven.  


Hoe kan De Amersfoortse je helpen?

De Amersfoortse heeft een team van specialisten voor je klaarstaan. Wij denken graag met je mee hoe je komt tot goede oplossingen voor en met je medewerkers. Onze aanpak:
1. De werkstress in je bedrijf in beeld brengen. Wij kunnen je helpen om de knelpunten binnen jouw bedrijf zichtbaar te maken. Samen met jou onderzoeken we welke trends of ontwikkelingen er te zien zijn in het verzuim van je bedrijf.
2. Oplossingen uitwerken en invoeren. Welke stappen kun je (nog meer) zetten om je bedrijf tot een gezonde werkomgeving te maken? Waar vind je voorbeelden van bedrijven die het echt goed hebben geregeld? Hoe betrek je het personeel bij deze oplossingen? Wij denken graag met je mee.
3. Oplossingen evalueren en eventueel bijstellen. Wij adviseren om na bijvoorbeeld 3 maanden een eerste evaluatie te houden. Hebben de gekozen oplossingen effect of is er méér nodig? Aan de hand van de resultaten van de evaluatie bepaal je hoe je door wilt gaan.

Whitepaper over burn-out

Wil je meer weten over hoe je met burn-out binnen jouw bedrijf om kunt gaan? Vraag dan onze whitepaper aan.