Burn-out

Burn-out bij jonge ondernemers

Een burn-out komt steeds vaker voor bij jonge ondernemers. We spreken ook wel van ‘opgebrand’, een letterlijke vertaling die goed past: geestelijk en lichamelijk ben je uitgeput. Haastige spoed en een stressvolle deadline, we vinden het heel normaal. We zijn tegenwoordig toch allemaal druk? Maar langdurige stress is de aanjager van overspannenheid. En van daaruit is het eindstation al snel in zicht: je zit thuis met een burn-out. Dat wil je natuurlijk niet en daarom geven we je tips om dit te voorkomen. Zo leert Frans je om aan de slag te gaan met je lichaam. En laten we zien wat we vanuit De Amersfoortse voor je kunnen doen. 

Waarom juist jonge ondernemers?

Bijna alle jonge ondernemers hebben last van stress. Voor maar liefst twee derde van de ondernemers tussen de 18 en 34 jaar gaat dat een stapje verder. Zij ervaren klachten die kunnen leiden tot een burn-out. Wij gingen in gesprek met een groep jonge ondernemers. Wat blijkt? Vooral na hun 25e verwachten ondernemers steeds vaker dat ze ooit een burn-out krijgen.
 

Iets met hooi en een vork

Veel millennials zijn opgegroeid met het idee dat alles kan. En dat in een ‘prestatiemaatschappij’ waarbij social media je dagelijks laat zien dat het beter, sneller en groter kan. Dat beeld is vaak onrealistisch en geeft jonge ondernemers extra druk. Daarnaast zijn ze gewend altijd ‘aan’ te staan: jongeren zijn opgegroeid met internet en de smartphone en daardoor 24/7 bereikbaar. Richting de 30 jaar wordt dan ook nog de balans tussen werk en privé op de proef gesteld: er komen kinderen in zicht en er moet een huis worden gekocht. Er gebeurt zoveel tegelijk, kun je alle ballen nog wel omhoog houden?

Op de rem trappen: een burn-out voorkomen

In alle hectiek op de rem trappen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mindfulness of yoga zijn mooie middelen, maar hoe pak je de kern aan? Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk een aantal zaken in je leven structureel anders te doen. ‘Ik ben nu nog even super druk, maar dat is straks minder’ is een veel gehoorde misvatting. Want door de sociale druk en het niet kunnen maken van keuzes, blijft de hectiek vaak aanhouden.

Eén op de vijf heeft psychische klachten
Bij arbeidsongeschiktheid denk je als ondernemer waarschijnlijk als eerste aan lichamelijke klachten. Logisch. Bij De Amersfoortse was in 2017 bijvoorbeeld 40% van alle ziekmeldingen het gevolg van klachten aan het ‘bewegingsstelsel’, zoals een overbelaste rug. Misschien minder voor de hand liggend, maar wel een feit: bij bijna 20% van de ondernemers had arbeidsongeschiktheid een psychische oorzaak.

Hoe herken je een burn-out?

Ondernemen is topsport. Maar júist topsporters moeten ontspannen. Als je bedrijf niet lekker draait en het bijvoorbeeld ook privé nog eens tegenzit, is die belangrijke ‘ont-‘spanning misschien ver te zoeken. Maar juist dan extra belangrijk. Duurt zo’n periode van stress te lang en merk je dat je steeds meer uitgeput raakt? Trap dan op de rem, want het kan leiden tot een burn-out.

Personal trainer Frans vertelt je in onderstaande video hoe het komt dat je lichaam zo sterk kan reageren op stress, zoals bij Marijn gebeurde. Maar ook hoe je een burn-out kunt herkennen. Één van zijn manieren is je hartslag te meten in combinatie met Heart Rate Variability (HRV). HRV geeft het verschil in tijd aan tussen elke hartslag. Bij langdurige stress wordt het verschil in tijd steeds korter of het blijft gelijk, waardoor je lichaam minder makkelijk kan reageren op stress. Benieuwd hoe je dit kunt meten? Met de app ‘Elite HRV’ kun je eenvoudig data verzamelen met je mobieltje. Aan de slag met dat lichaam!

Hulp van De Amersfoortse

Bij De Amersfoortse hebben we jarenlange ervaring in het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Wat kunnen we voor je doen?

  • Een eigen arbeidskundige dienst

Bij De Amersfoortse hebben we eigen arbeidsdeskundigen in huis. Zij kunnen met jou in gesprek gaan, nog voor een eventuele melding van arbeidsongeschiktheid. Samen kunnen jullie in een vroeg stadium signalen rond overspannenheid herkennen en zo een mogelijke burn-out voorkomen. Bijvoorbeeld doordat we op tijd een coach inzetten.

  • APK voor lichaam én geest

De meeste ondernemers zijn zich niet bewust van de effecten van hun levensstijl op hun gezondheid. Daarom krijg je 1 keer in de 3 jaar van ons een aanbod om een Persoonlijke Gezondheidscheck te doen. Daarmee breng je jouw gezondheidsrisico’s in kaart en krijg je praktische adviezen op maat. Zo houd je beter grip op je gezondheid. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. 

Goed verzekerd: Job helpt je verder

Kies voor een betaalbare AOV met uitgebreide dekkingen. En raak je arbeidsongeschikt door psychische klachten? Dan zoeken we samen naar een oplossing.

Job helpt je verder met het afsluiten van de AOV 2.5. Speciaal voor jonge ondernemers én een stuk betaalbaarder. Zo kies je bijvoorbeeld voor een maximale uitkeringsduur van 2 of 5 jaar. Meer dan 90% van alle jonge ondernemers is namelijk binnen 5 jaar weer hersteld en aan het werk.