Kraamzorg | De Amersfoortse

Zwanger als onderneemster, voorkom financiële zorgen

De combinatie zwanger en zelfstandig ondernemerschap is lang niet zo onhandig als we geneigd zijn te denken. Zolang je je maar goed voorbereidt. Je hebt het grote voordeel dat je zelf kunt bepalen wanneer je werkt. Dat maakt je flexibel tijdens je zwangerschap én erna, als je baby geboren is. Je kunt ervoor kiezen om een tijdje niet of minder te werken. Of je werkt vanuit huis en combineert de zorg voor de kleine en je werk. 

Zorgeloos verlof? Regel op tijd je financiën

Veel ondernemers gingen je voor, en tegenwoordig is er veel geregeld voor vrouwelijke zelfstandigen die een kind krijgen. De komst van je baby vraagt op allerlei manieren je aandacht. Namen verzinnen, kinderkamer inrichten, je veranderende lijf. Als ondernemer komt daar het regelen van je financiën bij, om de periode die je niet werkt rondom de bevalling te kunnen compenseren. Gelukkig weet je wanneer je wat mag verwachten, ongeveer. Tijdig de zaken ook financieel op een rijtje zetten, geeft rust.

Je zwangerschapsverlof

In Nederland hebben vrouwen recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Een paar weken voor de bevalling stop je met werken, om tot rust te komen en je voor te bereiden op de bevalling. De weken erna ben je aan het herstellen en wennen aan je nieuwe leven. En geniet je van je baby. Als ondernemer ben je er zelf verantwoordelijk voor om je inkomsten op een andere manier te regelen. Je arbeidsongeschiktheidsverzekering helpt daarbij.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met je AOV bij De Amersfoortse heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Voorwaarde is dat de eerste dag van je zwangerschap ná de ingangsdatum van de polis ligt. Houd wel rekening met de eigen-risico-termijn waar voor je hebt gekozen. Deze “wachtdagen” lopen eerst en daarna start de uitkering.

Zwangerschapsuitkering zelfstandigen

Naast je AOV-uitkering heb je als zelfstandige ook recht op zwangerschapsuitkering via het UWV. Dat was vroeger anders. Veel vrouwen werkten daarom (te) lang door en gingen zo snel mogelijk na de bevalling weer aan het werk. Het gevolg: stressvolle gezinssituaties en gezondheidsrisico’s voor moeder en kind.

Sinds 2008 draagt de overheid bij aan een deel van jouw kosten. Je kunt als zzp-er een zwangerschapsuitkering aanvragen bij het UWV. Vraag deze ZEZ- regeling (Zwanger en Zelfstandige) tijdig aan. Dit kan vanaf week 24 tot uiterlijk twee weken vóór je zwangerschapsverlof. Je krijgt met de ZEZ-uitkering van de overheid (maximaal) 100% van het wettelijk bruto minimumloon. Ga voor meer informatie over de ZEZ-uitkering naar de UWV-website.

Hulp

Tot slot nog een tip: Geniet van je zwangerschap en maak er gebruik van als mensen je willen helpen met je werk of met je huishouden. Dat brengt je tijd voor jezelf, of voor je onderneming. Om meer te genieten met je kleintje. Het mag.