Zo maak je als ondernemer de juiste keuze

Zo maak je als ondernemer de juiste keuze

Als ondernemer ontkom je er niet aan: keuzes maken. En hoe succesvoller je wordt, hoe lastiger de keuze. Zeker als het om keuzes gaan die financiële impact hebben. De plank misslaan kan namelijk zomaar eens hele grote gevolgen hebben. Hoe maak je de goede keuze?

Welke keuzes maak jij als ondernemer? Ga je voor de gratis werkplek bij de Coffee Company of huur je ergens een kantoorruimte? Ga je voor die leuke klus, die misschien wat minder betaalt of ga je voor die minder interessante klus, die juist heel goed betaalt? Specialiseer je je op een bepaald gebied of neem je alles maar aan wat je tegenkomt?

Zzp’ers en ondernemers hebben hier vaak moeite mee. Veelgehoorde excuses: ‘ik vind alles leuk, dus doe ook alles’, ‘niet kiezen, betekent voor mij meer omzet’ of ‘ik weet niet waar ik écht goed in ben’. Dit soort excuses belemmeren je groei en je dienstverlening wordt er ook nog eens een rommel van.

Waarom hebben mensen moeite met keuzes maken?

Er zijn grofweg vier redenen waarom mensen moeite hebben om de juiste (financiële) keuze te maken:

  1. Bang voor de verkeerde keuze, waardoor je liever niet kiest. ‘Niet kiezen, is ook niet falen’.
  2. Maar ook andersom: je wilt alleen de allerbeste keuze maken. Je blijft zoeken naar informatie omdat je zeker wilt zijn dat je écht het juiste kiest en daardoor maar helemaal niet kiest.
  3. Soms weet je niet wat je écht wilt of waar je heen wilt met je bedrijf of onderneming, waardoor je niet weet welke optie het beste is.
  4. De keuze die je maakt, heeft gevolgen voor mensen om je heen, terwijl je het juist iedereen naar de zin wilt maken.

Met andere woorden: kiezen is risicovol, kiezen is eng en kiezen vereist durf. En nu je weet waarom het lastig is om keuzes te maken, is het tijd om alle twijfels en keuzestress achter je te laten en de goede keuzes te maken.

Tips om de juiste keuzes te maken

Maar hoe maak je die dan?

  1. Kies! Beter een slechte keus, dan geen keus. Bij twijfel is het altijd nog beter om iets te kiezen, dan helemaal niet. Jezelf verwijten dat je geen keuze hebt gemaakt is veel erger, dan dat je een foute keuze hebt gemaakt.
  2. Leer! Een foute keuze is niet het eind van de wereld. Je kan het herstellen, oplossen of er alsnog voor kiezen om voor de andere optie te gaan. Een slechte keuze is niet definitief. Je leert er alleen maar van.
  3. Stel doelen! Zorg dat je écht weet wat je wilt met je bedrijf of onderneming. Als je doelen hebt gesteld, heb je altijd een richting waar je rekening mee kan houden bij het nemen van een keuze.
  4. Neem de tijd! Niks is zo zonde als een overhaaste beslissing. Streep de voor- en nadelen tegen elkaar af en praat er met anderen over.
  5. Ga voor zekerheid! Door je goed in te dekken tegen financiële risico’s, maak je veel relaxter en betere keuzes.