Tips om een burn-out te voorkomen

Welke gezondheidsproblemen kom je tegen als ondernemer?

Harmen, Aart en Edo. Drie ondernemende broers die verschillende Stadstuinen in Utrecht hebben opgezet. Grote bedrijfspanden waar kleine, creatieve ondernemingen zich vestigen. 24/7 met je zaak bezig zijn vergt veel van de mannen. Waar lopen ze tegenaan?

Een voordeel: ondernemen met broers is minder stressvol dan alleen of met partners. “Als Aart iets verkloot, zeg ik dat. En dan hoef ik me geen zorgen te maken dat Aart straks helemaal over de zeik is”, legt Harmen uit. “Hierdoor kost het werk wel minder energie.”

1. Niet op tijd ziekmelden

Maar ondernemen kent ook gezondheidsrisico’s. Een ondernemer meldt zich bijvoorbeeld niet zomaar ziek. Dat is niet altijd even verstandig. De kunst is om een goede balans te vinden, volgens Edo. “Als werknemer meld je je gewoon ziek als je niet lekker bent. Ik ga altijd maar door. Ik moet wel opletten dat ik dat niet te vaak doe, want je lichaam geeft soms ook signalen van: ‘hé rustig aan.”


2. Niet gezond eten

“Op mijn gezondheid letten is iets wat ik bewust doe, maar tegelijkertijd snoep ik te veel”, vertelt Aart. Hij is niet de enige ondernemer die constant worstelt met de keus tussen gezonde en ongezonde voeding. Hoe eet je elke avond gezond, terwijl je het druk hebt? “In de avond op de bank een zak chips eten bijvoorbeeld. Dat gebeurt nog wel eens. Ik zoek naar de discipline om dat minder te doen en juist meer gezonde dingen te eten.”


3. Onrustig slapen

Edo: “Voor het slapengaan een serietje kijken of even op mijn telefoon zitten, gebeurt me toch wel iets te vaak. Uiteindelijk val je wel in slaap, maar toch doe ik het. Ondanks dat ik weet dat het een aanslag heeft op mijn ritme.” Goed leren slapen is een opgave op zichzelf. Lees hier hoe je een goede nachtrust pakt.


4. Te weinig sporten

“Sporten en ik hebben een haat-liefdeverhouding,” zegt Harmen. Hij is niet de enige ondernemer die tegen dit probleem aanloopt. Zorg ervoor dat je structureel blijft sporten. “Ik heb van die periodes dat ik gewoon niet ga. Ik weet dat ik moet, maar doe het dan gewoon niet. En heb ik eindelijk eens vrije tijd, dan besteed ik die liever aan vrienden of aan andere dingen doen. Daardoor ben ik soms twee keer per week bij de sportschool en soms ook twee maanden niet.”


Gezond en goed verzekerd het nieuwe jaar in

Zolang jij gezond blijft, kun je je onderneming draaiende houden. Gaat er toch iets mis? Dan zorgen wij ervoor dat je een inkomen hebt. Met de Doorgaanverzekering van De Amersfoortse profiteer je van een AOV en zorgverzekering in één.  Door deze slimme combinatie krijg je korting op je AOV en zorgverzekering (ook voor gezinsleden), uitgebreide dekkingen voor o.a. fysiotherapie en psychologische zorg én hulp van onze persoonlijke Doorgaanexperts. Die staan voor je klaar zodra jij je zorgen maakt over je bedrijf, je gezin of je gezondheid. Zo kun jij snel weer doorgaan met ondernemen.