Slapen

Wat is stress? Lees meer over stresshormonen en positieve en negatieve stress

Als ondernemer heb je het ongetwijfeld druk en maak je hoogstwaarschijnlijk stressvolle momenten mee. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies in je lichaam wanneer je druk bent, stress ervaart of misschien wel te kampen hebt met een burn-out? We nemen je mee in de wereld van de stresshormen cortisol, adrenaline en noradrenaline en we gaan in op het verschil tussen positieve en negatieve stress.

Lekker druk

Grote kans dat jouw agenda aardig vol zit. Je onderneming runnen, sporten en familiebezoekjes of gezellige avonden met vrienden. Je hebt het er maar druk mee. En niet alleen jij, we lijken tegenwoordig allemaal te zijn opgezadeld met een volle agenda. Niet voor niets liggen de boekenwinkels vol met zelfhulpboeken gericht op het verminderen van stress of het inplannen van tijd voor jezelf. Vaak leveren sociale activiteiten je energie op. Met het lekker druk hebben is dan ook niets mis. Maar wordt lekker druk te druk dan komen al snel de stresshormonen om de hoek kijken.

Stresshormonen

Cortisol, adrenaline en noradrenaline zijn de drie belangrijkste stresshormonen. Ontstaat er een acute stresssituatie dan komen stress-hormonen als geroepen, maar worden ze te vaak of teveel aangemaakt dan heeft dat een negatief effect op je lichaam. Een hoge hartslag, een opgelaten soms zelfs angstig gevoel en misschien wel een vervelende zenuwtrek. Typische symptomen die mensen met veel stress ervaren en worden veroorzaakt door stresshormonen. Maar waar worden deze stresshormonen precies aangemaakt in je lichaam en wat voor effect hebben de verschillende stresshormonen?  

Cortisol
Cortisol wordt door de bijnierschors geproduceerd uit cholesterol. De productie van cortisol vindt niet continu in dezelfde hoeveelheden plaats. Zo wordt onder andere wanneer je ’s ochtends wakker wordt meer cortisol aangemaakt. 

Adrenaline
Adrenaline wordt geproduceerd door het bijniermerg. Dit wordt ook duidelijk wanneer je naar de herkomst van het woord adrenaline kijkt. Zo betekent ad ‘bij’ in het Latijn en is ren Latijn voor ‘nier’. Adrenaline komt vrij in het lichaam wanneer er omstandigheden plaatsvinden die het lichaam als bedreigend ervaart. 

Noradrenaline
Ook noradrenaline wordt geproduceerd door het bijniermerg. Het zorgt er onder andere voor dat je bloeddruk stijgt waardoor er meer bloed beschikbaar is voor je spieren en hersenen. 

Hoewel de stoffen dus grote gelijkenis vertonen zijn er ook zeker verschillen. Zo zorgt noradrenaline voor meer emotionele effecten, blijft adrenaline langer in je lichaam en geeft noradrenaline ook signalen af aan je hersenen. 

Positieve en negatieve stress

Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren. Gezonde stress voel je voor een sollicitatiegesprek of tijdens een spannende voetbalwedstrijd. Ongezonde stress ontstaat als je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. Dat is bijvoorbeeld zo als je lange tijd achter elkaar last van stress hebt. Je ervaart dan ook symptomen van stress tijdens niet stressvolle situaties. 

Van lekker druk naar te druk

De belangrijkste verschillen tussen lekker druk en te druk zijn de mate van uitputting en de duur van het herstel. Zo is overspannenheid een situatie die ontstaat als er in een relatief korte periode van een aantal maanden teveel van je verwacht of geëist wordt (een onbalans tussen draaglast en draagkracht). Een herstelperiode van ongeveer 6 weken is in dat geval vaak voldoende om te herstellen en weer in balans te komen. 

Omgaan met stressklachten

Hoewel druk zijn en stress hebben dus niet altijd negatief hoeft te zijn, is het goed om waakzaam te zijn voor teveel stress. Want tja, teveel is natuurlijk nooit goed hè. Die volle agenda herken je wel, maar hoe ga je om met stressklachten? Dat lees je in onze blog Omgaan met stress als ondernemer, zo doe je dat!