Ondernemen is topsport

Ondernemen is topsport. Hoe houd je het vol?

Yves heeft al 11 jaar een goed lopend restaurant in Scheveningen. Gasten komen er graag en worden warm onthaald door zijn hardwerkende personeel. Het gaat dus lekker, niks aan de hand. Of toch wel? Ondernemers vergeten vaak een belangrijk onderdeel: zichzelf. Draait de onderneming goed, durf jezelf dan in die welbekende spiegel aan te kijken en stel de vraag: draai ik zelf ook goed?

De normen en waarden van ‘ik’

Je vindt een aantal zaken belangrijk voor je onderneming, zoals een kwalitatief mooi product of prettige klantrelatie. Het zijn bedrijfsmatige normen en waarden die jij wilt uitdragen. Minstens zo belangrijk zijn de normen en waarden over je eigen lijf en leven. Want als het met jou niet goed gaat, kun je daar zomaar die goedlopende zaak mee ‘besmetten’. En dat wil je niet, dus: hoe houd je het vol voor jezelf? Lees hieronder drie handige tips om goed op jezelf te blijven passen.


1. Werk-privé balans

Een tegeltjeswijsheid van ondernemers is vaak: ‘ik werk altijd én ik heb altijd vakantie’. Maar ook al vind je je werk nog zo leuk, er zit buiten de deur van de zaak ook een partner, vriend, kind - of alle drie 😉 - op jou te wachten. En het is vaak even puzzelen om daar genoeg aandacht aan te geven. Uit een eerder onderzoek van De Amersfoortse blijkt dat bijna de helft van alle ondernemers structureel moeite heeft om tijd vrij te plannen. Daardoor kan de werk-prívé balans zoek raken. Ondernemer Yves probeert daarvoor te waken. Hij heeft het super druk, maar wil wel elke dag zijn kinderen naar school brengen. Dat vindt hij belangrijk. En wie geeft hem ongelijk?


2. Opladen

Tijd vrijmaken om te sporten versus doorgaan tot het werk af is. Ook die typische ondernemersworsteling scoort hoog in ons onderzoek. Energie krijgen van een drukke baan, betekent niet altijd dat de juiste batterij wordt opgeladen. Na fysieke of mentale inspanning door werk, heeft je lichaam ontspanning nodig. Zorg daarbij dat je niet alleen op tijd oplaadt, maar ook met de júiste tijd. Hoe doe je dat?


3. Kwali-tijd

Het antwoord: maak van die (schaarse) vrije uurtjes ook echt een feestje. Voor jezelf, maar ook voor die ander. Dus laptop uit, vertrouw op je personeel en maak het hoofd even echt goed leeg. Bijvoorbeeld met een lange wandeling of een weekendje weg. En ook al voelt het misschien ongemakkelijk, omdat je niet effectief met je bedrijf bezig bent: het tegendeel is waar. In een opgeruimd hoofd is ruimte voor innovatieve ideeën en langetermijnplanning. Twee belangrijke zaken, waar veel ondernemers onvoldoende aan toekomen. 


Werken aan jouw duurzame inzetbaarheid

Jouw normen en waarden om gezond te kunnen blijven ondernemen zijn dus belangrijk. Maar het kan natuurlijk altijd een keer misgaan, je raakt arbeidsongeschikt. Met onze AOV 2.5 regel je het goed en voordelig: een inkomen als je niet kunt werken.