Francien van Girls Love 2 Run

Omgaan met stress als ondernemer, zo doe je dat!

Help, paniek, crisis! Je krijgt ineens een belangrijke deadline van een klant door. Het móet en zal deze week af zijn. Tijdgebrek is de nummer één uitdaging voor ondernemers en zzp’ers. Hierdoor krijg je al snel te maken met stress. Hoe ga je daarmee om en hoe voorkom je langdurige stress? Lees vooral even verder voor onze tips.

Wat zijn oorzaken van stress bij ondernemers? 

Als zzp’er of ondernemer werken lijkt ideaal: niemand die je op de vingers kijkt, zelf je tijd indelen en bepalen hoeveel je wilt verdienen. Toch zorgt het ondernemerschap ervoor dat je meer stress kan ervaren dan iemand in loondienst. Want je eigen tijd indelen, zelf naar werk zoeken en je eigen administratie bijhouden zijn stressfactoren die niet structureel aanwezig mogen zijn. Nog meer oorzaken waar je voor moet waken, zijn:

 • Druk zijn, zonder dat het veel oplevert;
 • Geen of (te) weinig klanten hebben en constant op zoek moeten zijn;
 • Financiële zorgen, omdat je te weinig inkomen haalt uit je bedrijf;
 • ‘Nee zeggen’ is jouw valkuil; hierdoor ga je over je eigen grenzen heen en kom je om in het werk;
 • Teveel uren maken en daardoor het overzicht verliezen; 
 • Te succesvol willen zijn en continu kijken naar een ander
 • Angst voor de toekomst; pensioen, voldoende klanten, hoe houd jij je bedrijf draaiende… Allemaal zaken die in de toekomst van belang zijn, waar je nu al bij stil moet staan;
 • Piekeren wat leidt tot weinig slaap en concentratieproblemen.

Hoe kun je als ondernemer met stress omgaan?

Ervaar je stress en kun jij je vinden in de factoren die hierboven worden genoemd? Verbeter dan de balans tussen werk en privé, spanning en ontspanning en tussen belasting en je belastbaarheid. Het begint vaak met het veranderen van je eigen gedrag. Daarom is het goed om in kaart te brengen wat jou stress oplevert. De eerste stap is herkenning en acceptatie. Vervolgens kun je een plan maken om de oorzaken van stress te verminderen en uiteindelijk te voorkomen.

Lees ook: Zo houd je de balans tussen werk en privé

Voorkom langdurige stress met deze tips

Kun je langdurige stress voorkomen? Jazeker! Verminder je werkdruk door je gedrag aan te passen. Zo doe je dat:

 1. Bewegen is een enorm belangrijke factor om stress te verminderen. Na een paar keer bewegen maak je namelijk gelukshormonen aan. Bewegen zorgt ervoor dat je je hoofd kunt leegmaken en dat jij je fit en energiek voelt.
 2. Het maken van een planning helpt je om piekmomenten inzichtelijk te maken. Pak de agenda erbij om de balans te vinden tussen werk en privé en ontspanning en inspanning. Leer andere keuzes maken door niet meer dan 40 uur per week te werken.
 3. Neem voldoende pauze tijdens je werkzaamheden en pak momenten voor jezelf om te ontspannen. Waar heb jij behoefte aan? Soms kan een dag vrij nemen ervoor zorgen dat je de volgende dag veel productiever bent. Het is maar een idee…
 4. Besteed zaken uit, zoals het huishouden of de administratie. Dit zijn zaken die je veel tijd en moeite kosten. Waarom het jezelf moeilijk maken als het ook makkelijk kan
 5. Neem vrije tijd serieus. Mensen zijn niet voor niets toe aan weekend of vakantie. Zorg dat je niet altijd met werk bezig bent, maar ook voldoende ontspanning creëert. Je hoeft niet altijd weg te gaan; alleen al een andere omgeving maakt het makkelijker om even los te komen van je werkzaamheden.
 6. Een digitale detox: even geen telefoon, e-mail en wifi. Dat klinkt misschien als je grootste nachtmerrie, maar hoe heerlijk is het om even niet geprikkeld te worden? Als is het maar een uur

 Wat is gezonde en ongezonde stress?

Een beetje stress is goed. Sterker nog, het is heel gezond! Stress zorgt namelijk voor adrenaline waardoor je als ondernemer goed presteert. Let er wel op dat stress niet omslaat in langdurige stress, dan kan het je namelijk juist tegenwerken. Hoe langer je doorgaat op adrenaline, hoe meer reserves in je lichaam worden aangesproken. En dan is het wachten tot je lichaam zegt: ‘Ho stop!’ Dan is het eigenlijk al te laat.

De arbeidsdeskundige helpt met je stressklachten

Een arbeidsdeskundige helpt jou wanneer je arbeidsongeschikt raakt, maar kan je ook helpen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Zij kunnen met je meekijken. Hoe doe je je werk? Hoe kunnen we je problemen oplossen? Als je twijfelt of je bijvoorbeeld je werk nog wel kan blijven volhouden, zowel mentaal als fysiek, dan gaat de arbeidsdeskundige met je in gesprek en brengt hij of zij jouw situatie in kaart.

Aan de hand daarvan wordt gekeken waar je bijvoorbeeld je rust kan pakken en wat er anders kan binnen je onderneming. Vervolgens helpt de arbeidsdeskundige jou met het oppakken van het werk (re-integreren). Ondernemers die klant zijn bij De Amersfoortse zijn erg tevreden over de begeleiding die ze krijgen. De begeleiding richt zich op duurzaamheid. Het werk moet weer goed volgehouden kunnen worden.

Kun jij wel een beetje hulp gebruiken?