Balans werk privé

Worstelen met de balans tussen werk en privé

Ik heb meer spijt van de mooie dingen die ik in mijn leven niet heb gedaan dan van de slechte keuzes die ik wél heb gemaakt. Dat geldt misschien niet voor iedereen - ik kan zo een paar uitzonderingen bedenken - maar het geldt zeker voor mij.

Bij het opruimen van de zolder kwam ik een lijstje tegen met een kinderfoto van mijn zoon. Hij is inmiddels 34, maar op de foto was hij 5. Ik stond even te mijmeren. Er kwam vertedering op - wat een lief jochie! - maar ook een gevoel van spijt. Want ik heb die mooie jaren met hem grotendeels gemist. Te druk met carrière maken. Te vaak van huis. Te weinig aandacht als ik er wel was - papa is moe, papa heeft geen tijd om te voetballen. Nu zou ik andere keuzes maken, denk ik. Vaker met hem spelen, meer met hem lachen. Spijt. Kansloze spijt.

Wrange kraamvisite
Een paar dagen later ben ik op bezoek bij mijn nicht in Amersfoort. Zij heeft net haar tweede kind gekregen en ik ben toevallig in de buurt. We drinken een kopje thee, ze heeft nog een crackertje met muisjes. En ze vertelt waarom haar man nauwelijks tijd heeft voor hun gezin. Overwerken, zakeneten, zakenreisjes. Het is alsof het drama uit mijn eigen leven nog eens dunnetjes voor mijn ogen wordt opgevoerd. Dat is pijnlijk, want ik herken het dilemma -  een keuze tussen twee slechte alternatieven. Of je besteedt meer tijd aan je gezin en je ziet je kinderen opgroeien - ten koste van je carrière. Of je gaat helemaal voor je carrière - ten koste van tijd met je kids. Omdat je iets wilt opbouwen en je kinderen een goede toekomst geven. Een duivelse keuze. Of is er nog een derde alternatief? 

Wat is wijsheid?
Uit onderzoek van De Amersfoortse blijkt dat veel ondernemers en zzp'ers worstelen met de balans tussen werk en privé. Er is niemand die je kan vertellen wat hier wijsheid is. Als je geen partner of kinderen hebt, ligt de zaak al heel anders. Sommige mensen gaan zó volledig op in hun werk, dat hun privéleven er helemaal mee samenvalt. Ook bij kunstenaars, politici en wetenschappers vervagen de grenzen makkelijk. Kortom, niemand kan jou vertellen waar voor jou de perfecte balans ligt. Zeker geen oom op kraamvisite. Oppassen dus met ongevraagde adviezen.

Extra tijd claimen
Wat altijd een goed idee is: je keuze bewust maken. Voor jezelf uitspreken waar op dit moment in jouw leven het zwaartepunt ligt. Daarover in gesprek gaan, met je partner thuis en eventueel ook op de zaak. En weet je wat: vaak is er meer mogelijk dan je denkt. De zaak stort niet in als jij een pappa- of mammadag opneemt. Zeker, het bedrijfsleven loopt nog achter, maar dat is een kwestie van tijd. Het openbaar bestuur is al iets verder. Toen minister Asscher aankondigde dat hij 's morgens eerst de kinderen naar school ging brengen, steigerde zijn secretaresse. Dat was ongehoord! In de praktijk bleek het goed te combineren. Trouwens, minister Hans Wijers bedong al in 1994 extra tijd voor zijn gezin. Dat heeft zijn loopbaan niet geschaad, en zijn werk leed er ook niet onder.

Verantwoordelijkheid nemen
Zodra ik een bewuste keuze maak, op basis van alle inzichten die ik op dat moment heb, verdampt de spijt. Dan sta ik op mijn eigen benen op mijn eigen grond. Ook als het resultaat achteraf tegenvalt. Bovendien heb ik mezelf ontslagen van de plicht om consequent te zijn. Dat geeft extra vrijheid. Als mijn keuze niet meer klopt, of als ik nieuwe informatie krijg, pas ik hem aan. Daarom heb ik mijn aangetrouwde neef verteld over mijn spijtgevoel op zolder - en dat ik het destijds anders zou hebben aangepakt als ik toen had geweten wat ik nu weet. Die bekentenis deed trouwens ook iets met mijn gevoel van spijt. Dat werd iets lichter.

Harry