Burn-out

Jong en nu al opgebrand

Bestaat dé gouden tip om een burn-out te voorkomen? Nee. Het is een sluipmoordenaar die langzaam een overvol leven binnendringt. Een overvol hoofd eigenlijk. Zoals dat van ondernemer Marijn. Hij had een platenlabel en werkte soms wel 70 uur per week. Tot hij op een dag een piep in z’n oor kreeg en instortte. Hij deelt zijn ervaring én geeft nuttige tips. Hoe kwam hij er weer bovenop?


Bij Marijn zat het dus goed mis. Daar kwam hij pas achter toen hij bij de arts zat. En zo ver wil je het liever niet laten komen. Dus, wat kun je doen om een burn-out te voorkomen?

Minder moeten, meer leven

Veel mensen ervaren een gevoel van eeuwig tekort en dat zorgt voor een onrustig leven. Ondernemers zijn vaak slachtoffer van zelfopgelegde to-do-lijstjes of maatschappelijke druk. Stel jezelf de vraag: wat vind ík belangrijk? En, waar krijg ik nu echt energie van? Als die nieuwe klus energie vreet, maar die nieuwe hobby energie geeft, wat kies je dan? Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar leven met gevoel en aandacht is al een mooie stap. Weleens gedacht aan mindfulness? 


Wordt wat vaker een kluizenaar!

Sluit ramen en deuren. Doe de telefoon uit. Nodig alleen jezelf uit. Volg deze instructies eens wat vaker op. Ontsnappen aan de dagelijkse drukte is belangrijk voor je mentale gezondheid. Als ondernemer heb je een volle agenda en daarnaast waarschijnlijk ook nog zat sociale verplichtingen. Plan eens wat vrije uren, trek je terug in stilte en vraag jezelf af: waar heb ik op dít moment zin in? En dat gaan doen. Bijvoorbeeld een beetje badderen of muziek luisteren. Je wordt terugbetaald met een opgeladen geest! 


Je lichaam geeft signalen

Niet alleen het hoofd, maar ook het lichaam geeft aanwijzingen: “Fysieke signalen zijn een uiting van je mentale gesteldheid”, zegt Marijn treffend. Hij kreeg ineens overal ontstekingen. Achteraf kon hij die klachten linken aan zijn burn-out. Te laat dus. Merk je dat je (vage) lichamelijke klachten hebt? Sta dan eens stil bij de mate van stress die je hebt. Lichamelijke klachten en stress kunnen namelijk samengaan. Trek in dat geval op tijd aan de bel van de dokter. Om te beginnen: bezuinig niet op slaap! :) 


‘Nee’ is goed voor de perfectionist

Bij minder moeten hoort meer ‘nee’ zeggen. Je wilt het als ondernemer natuurlijk zo goed mogelijk doen. Voor de klant, voor jezelf, voor je portemonnee. Dan doe je toch liever een aantal opdrachten heel goed in plaatsen van heel veel opdrachten minder goed? Teveel ‘ja’s’ kan een probleem worden. Je levert niet alleen minder goed werk; je raakt mentaal ook nog eens uitgeput.  


Alles over burn-out

Steeds meer ondernemer raken opgebrand. Wat zijn de oorzaken en hoe herken je symptomen? En hoe ga je hier nu echt mee aan de slag? Bij De Amersfoortse helpen we je op weg.