Normen en waarden - duurzame inzetbaarheid personeel

Je gezondheid op de proef gesteld: gast op 1 jezelf op 2

‘Gewoon openen en draaien’, dacht Yves bij het openen van zijn restaurant Waterproef in de haven van Scheveningen. En dat is gelukt, inmiddels zijn we elf jaar verder en draait het restaurant nog steeds op volle toeren. Hoe zorgt hij dat de mensen blijven komen én terugkomen? En hoe houdt hij het zelf vol? Yves legt het uit.

‘Ik doe alles vanuit m’n hart’, zegt Yves. ‘Veel horecaconcepten zijn van te voren al helemaal uitgedacht. Er blijft dan weinig ruimte over voor flexibiliteit. Wanneer je dingen intuïtief aanpakt, blijft de ziel van de eigenaar tenminste in het bedrijf zitten.’ Door inuïtief te handelen blijft Yves dicht bij zichzelf en zijn gevoel, waardoor hij zijn werk nog steeds zo leuk vindt en ermee door wil gaan. Hij zit aan de bar in zijn restaurant en geeft talloze tips over hoe hij z’n onderneming en zichzelf zo goed draaiende houdt. Wij zetten de belangrijkste tips van Yves voor je op een rijtje: 

1. Het belang van vaste gasten

Het hebben van vaste gasten voor Yves is ontzettend belangrijk: ‘Zonder vaste gasten overleef je de maanden januari en februari niet.’ Het hebben van die vaste gasten brengt rust voor Yves mee. Zo hoeft hij zich tijdens minder drukke maanden geen zorgen te maken of hij het wel gaat redden met zijn onderneming. Daarom staan zijn gasten altijd op nummer 1. Zelfs tijdens het interview kijkt hij continu rond om z’n gasten in de gaten te houden. Ook de deur overigens: zodra er iemand binnenkomt is het Yves die opstaat om de gasten te begroeten. ‘Ik probeer alle gasten zowel te begroeten als te bedanken wanneer ze weggaan. Dat is niet iets wat ik mezelf opleg, maar iets wat automatisch gaat. Die horeca mentaliteit zit nou eenmaal in m’n bloed.’ En dat blijkt: het glas op tafel blijft tijdens het interview halfvol, zonder het door te hebben vult Yves het steeds bij. Door iets te doen wat zo natuurlijk voor Yves voelt, kost het hem(ogenschijnlijk) geen moeite. 


2. Luister naar je onderbuikgevoel

Met de jaren heeft Yves geleerd goed te luisteren naar zijn onderbuikgevoel, zeker bij het aannemen van personeel. Het gaat Yves vooral om een goede klik. ‘Iemand moet bij onze familie passen. Het gaat mij om de chemie tussen de gasten en het team. Al het andere valt later nog wel te leren; als de basis maar goed is.’ Hij heeft uit nood wel eens iemand aangenomen waar hij achteraf spijt van kreeg. Daarom doet hij dat tegenwoordig niet meer. ‘Dan neem ik liever iets minder gasten aan, waardoor ik wél de topkwaliteit van Waterproef kan leveren.’ Want het blind kunnen vertrouwen op je personeel is voor Yves heel belangrijk. Alleen met de juiste mensen kan hij zijn restaurant naar een hoger niveau tillen en zijn gasten optimaal van dienst zijn. En daar wordt hij gelukkig van.


3. Werk = werk en vrij = vrij

Op je werk, werk je. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk loopt het meestal anders. Yves: ‘Als ik Waterproef binnenloop, dan kom ik binnen om te werken. Niet om over m’n eigen problemen te praten. Daar ben ik misschien klassiek in, maar dat is écht nodig om te focussen en het niveau hoog te houden. Als het privé niet zo lekker gaat, werk ik precies hetzelfde. Dat is mijn grote kracht: ik ben professioneel genoeg om privézaken niet in mijn werk te betrekken.’ 

Dat balans tussen werk en privé is voor iedere ondernemer een uitdaging, ook voor Yves. Hij geeft toe dat óók bij hem zijn privéleven soms ten koste gaat van zijn werk. Maar één ding is heilig: hij wil en zal elke dag zijn kinderen naar school brengen. Ook als hij pas om 3 uur ‘s nachts thuiskomt. Gevolg is dat zijn vrouw zich soms afvraagt waarom Yves zoveel handdoeken gebruikt. ‘Als ik na mijn werk douche, dan is mijn handdoek ‘s ochtends nog niet eens droog, dus dan pak ik weer een nieuwe… Je moet er wat voor over hebben, hé’, lacht hij. Want alleen een goed draaiende zaak maakt Yves niet gelukkig, het zien opgroeien van zijn kinderen is daar een heel belangrijk onderdeel van. De liefde en rust van thuis maken namelijk dat hij de energie heeft om elke dag weer opnieuw te presteren in restaurant Waterproef.