De energiegevers (en vreters) van ondernemer Youssef

Ondernemer Youssef koos na bijna 20 jaar bankwezen voor het ondernemerschap. Hij hield voor ons een dagboek bij van zo’n dag als ondernemer: wat geeft en wat vreet energie?

Na 19 jaar werken voor een grote bank, begon een paar jaar terug het ondernemerschap naar mij te lonken. Ik heb mijn oude schoenen uitgedaan en nieuwe gevonden. Samen met drie vrienden hebben we ons bedrijf Custom Solution opgericht waarbij we ons bezig houden met organisatieadvies. Samen helpen we andere ondernemers om hun doelen te realiseren.

Mijn dagboek

Vandaag staat een Brownpapersessie op de planning met focus op (sociaal) ondernemerschap. Wij vinden namelijk dat ondernemen voor iedereen haalbaar moet zijn. Niet alleen grote bedrijven, maar ook voor de kleine ondernemingen die een duwtje in de rug nodig hebben. Haalbare plannen maken voor die ondernemers, daar krijg ik veel energie van. 


Tijdstip: 8:30 uur | Een lange heenreis | Mijn energielevel: 8 
Tijdens de heenreis van 2 uur heb ik het met mijn collega Raymond over dromen. Of ik nog dromen heb? Ik leef al mijn droom. Ik heb geen scherp beeld waar ik over 5 of 10 jaar wil staan. Zo ver kijk ik niet vooruit. Wel wil ik ons bedrijfsmodel verspreiden onder andere sectoren en ondernemers hen inspireren het óók op een andere manier te doen. Mijn gedachtengoed daarbij is ‘Positieve verandering brengen én plezier hebben!


Tijdstip: 10:30 uur | Hoe haalbaar is een idee? | Mijn energielevel: tussen 6 en 8 
We worden hartelijk ontvangen door een gezelschap van jonge en creatieve ondernemers. Niels neemt ons mee in de Brownpapersessie; deze methode heeft een duidelijk stappenplan en maakt knelpunten inzichtelijk. We worden uitgedaagd met oplossingen te komen. Dan sta ik meteen op energieniveau 8. En daar blijf ik dan ook de hele ochtend in hangen. Soms daalt hij wel even naar een 6, omdat we tot de conclusie komen dat  een plan niet haalbaar is. Maar, niet te lang bij stilstaan en kijken waar we elkaar wel kunnen vinden.


Tijdstip 12:00 | Een mooie samenwerking | Mijn energielevel: 9
Aan de einde van de ochtend, voor de lunch, stijgt mij energie zelf nog hoger tot een 9. 
We hebben onze gezamenlijke ideeën uitgewerkt en daarna zonder moeite de actiepunten verdeeld. Het geeft een goed gevoel dat dit alles soepel verloopt. Tijdens de lunch begon ik wel moe te worden, waardoor mijn energielevel een stukje zakte.


Tijdstip: 13:30 uur | Knelpunten oplossen | Mijn energielevel: 7,5 
In de middag gingen we aan de slag met onderwerpen die we vooruit hadden geschoven. Dat hadden we gedaan, omdat er op die onderwerpen knelpunten kunnen ontstaan. Elk scenario afpellen tot er overeenstemming is bereikt, daar is mijn collega Raymond beter in dan ik. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen en ben ik dus… happy :) Laten we zeggen energielevel 8. 


Conclusie

Ik heb deze dag bijna geen moment lager gescoord dan energielevel 7. Als ik omringd ben met enthousiaste ondernemers krijg ik daar zelf ook een goede boost van. 

Youssef