Pitchen

Wat kost een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt financiële zekerheid wanneer je door arbeidsongeschiktheid geen inkomen meer ontvangt. Hiervoor betaal je premie. Zo kun je zonder zorgen ondernemen. En dat is veel waard. Wat een AOV precies kost, hangt af van verschillende factoren, zoals je beroep, leeftijd en hoe lang je een uitkering wilt ontvangen.

 
Wat bepaalt de hoogte van mijn premie?

Dit staat vast

Vaste factoren die de hoogte van je premie bepalen, maar waar jij geen invloed op hebt, zijn:

  • Leeftijd
  • Beroep

Heb je een zwaarder beroep, of ben je al wat ouder, dan betaal je ook meer premie.


Dit bepaal jij

Andere factoren die de hoogte van je premie bepalen, maar waar jij wel invloed op hebt, zijn bijvoorbeeld:

  • Het bedrag dat je wilt verzekeren. Dat kan bijna je volledige inkomen zijn, of bijvoorbeeld alleen het bedrag om je vaste lasten te dekken. Met andere woorden: hoe lang je zelf kunt overbruggen voor je een uitkering voor arbeidsongeschiktheid ontvangt.
  • Tot welke leeftijd je een uitkering wilt ontvangen.

Voorbeeld: dit kost een AOV

Marianne, een 38-jarige communicatieadviseur, wil een bedrag verzekeren van 50.000 euro per jaar. Bij arbeidsongeschiktheid wil zij een uitkering kunnen ontvangen tot haar pensioenleeftijd (67 jaar en 3 maanden). De eerste 90 dagen kan ze zonder uitkering, hiervoor heeft ze genoeg gespaard. Zij heeft meer dan 3 jaar werkervaring. Er zijn verschillende AOV’s waaruit ze kan kiezen: 

  • Optie 1: een AOV

Voor een AOV van De Amersfoortse betaalt Marianne in dat geval 102 euro per maand. 

Kiest Marianne voor een Doorgaanverzekering (AOV en zorgverzekering in één) dan krijgt ze 5 % korting op haar AOV en betaalt ze 97 euro per maand. Daar komen natuurlijk nog wel de kosten voor haar zorgverzekering bij. 

De premies voor een AOV’s zijn aftrekbaar van de belasting. 

Sparen versus verzekeren

Je kunt natuurlijk ook sparen en bij arbeidsongeschiktheid een beroep doen op je eigen spaargeld. Bedenk dan wel dat je behoorlijk wat moet sparen om je inkomensverlies maandelijks op te vangen. Bovendien is er genoeg te verzinnen waar je je spaargeld waarschijnlijk liever aan uitgeeft.


Voorbeeld: sparen versus verzekeren
De 30-jarige Tom spaart maandelijks 200 euro. Op zijn 40e krijgt hij een ongeluk en kan zijn werk nooit meer uitvoeren. Hij heeft 24.000 euro gespaard in de afgelopen 10 jaar. Met wat extra geld kan hij het financieel een jaar volhouden, maar hoe moet hij het daarna redden? Wanneer hij ervoor had gekozen om de 200 euro maandelijks uit te geven aan een AOV, dan zou hij tot zijn pensioenleeftijd een uitkering krijgen van € 40.000. Dat komt uit op een totaalbedrag van ruim 1 miljoen euro. 

Arbeidsongeschiktheid voorkomen

Onze AOV doet meer dan alleen uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. We helpen je ook om uitval te voorkomen. Bekijk daarvoor onze preventieve diensten.

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost?