Wat doet de arbeidsdeskundige?

Een arbeidsdeskundige helpt jou wanneer je arbeidsongeschikt raakt, maar kan je ook helpen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Bijvoorbeeld als je twijfelt of je je werk nog wel kunt blijven volhouden. Hij of zij gaat met jou in gesprek en brengt jouw situatie in kaart.

Wat doet de arbeidsdeskundige?

Als je bijvoorbeeld twijfelt of je je werk nog wel kan blijven volhouden, zowel mentaal als fysiek, gaat de arbeidsdeskundige met je in gesprek en brengt hij of zij jouw situatie in kaart. Aan de hand hiervan wordt gekeken waar je bijvoorbeeld je rust kan pakken en wat er anders zou kunnen binnen je bedrijf. Voor een groot deel doet de arbeidsdeskundige dit in samenspraak met jou en voor specifieke gevallen wordt er soms een externe professional bij betrokken.

Wanneer schakel je een arbeidsdeskundige in?

Er zijn ontzettend veel verschillende situaties denkbaar waarin je een arbeidsdeskundige inschakelt. Toch zijn de meeste gevallen terug te herleiden tot een van de volgende vier situaties:

  • Je dreigt overspannen te raken en moet leren om grenzen te stellen;
  • Je hebt een aangepaste werkplek nodig om bijvoorbeeld rugklachten te voorkomen;
  • Je zoekt hulp om jouw bedrijf anders te organiseren;
  • Je krijgt jouw financiën niet helemaal op orde.

Hulplijnen voor ondernemers

Afhankelijk van de hulpvraag om uitval te voorkomen of te helpen bij herstel maakt de Arbeidskundige Dienst van De Amersfoortse gebruik van een groot netwerk aan professionals. Zo kan de arbeidsdeskundige jou bijvoorbeeld bij spanningsklachten doorsturen naar een gespecialiseerde coach. Zo voorkom je een mogelijke burn-out. Of hij schakelt een slaapcoach in voor een betere nachtrust.

Uiteindelijk doet de arbeidsdeskundige zijn best om jou als ondernemer de juiste hulp te bieden. Passend bij de fase van jouw werk én privésituatie. Veel ondernemers, zoals Leo, hebben daar moeite mee, omdat ze hun handen vol hebben aan het ondernemerschap.


Zo hebben wij grafisch vormgever Leo geholpen

“De ontwikkelingen binnen de grafische wereld zijn niet meer bij te houden” - Leo, 53 jaar 

Leo merkte dat hij steeds meer piekerde en slechter sliep. Hij kreeg last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Er is binnen de grafische wereld steeds meer concurrentie, en daar had Leo, een traditioneel geschoolde grafisch vormgever, last van. Zijn opdrachten liepen terug en daardoor ook zijn zelfvertrouwen. Hij zat in een vicieuze cirkel en moest daaruit.

Samen kijken naar het bedrijfsverloop
Nadat Leo zich bij De Amersfoortse had gemeld omdat hij bang was dat hij het binnenkort echt niet meer aan zou kunnen, ging een arbeidsdeskundige van De Amersfoortse op bezoek bij het bedrijf van Leo. “Samen hebben we naar het bedrijfsverloop door de jaren heen gekeken en naar waar hij ‘de boot had gemist’. Op basis van dat gesprek kon ik bepalen waar er hulp nodig was.”

Kernkwaliteiten ontdekken
De arbeidsdeskundige adviseerde Leo een coaching- en begeleidingstraject. Hierbij ontdekte Leo onder andere waar zijn kernkwaliteiten liggen. Ook leerde hij focus aan te brengen op één kernactiviteit. En hij leerde hoe hij zijn acquisitie sterker kon aanpakken.

Een herkenbare plek in de markt
Leo concentreert zich nu op het maken van infographics voor de zakelijke markt in Eindhoven e.o. Het geeft hem een eigen en herkenbare plek in deze markt. Hij heeft een geheel nieuwe website gemaakt met enkele voorbeelden van zijn werk. Er is zakelijk weer duidelijk perspectief.

Leo is erg blij dat hij dit begeleidingstraject kreeg. Hij voelt zich weer sterk en optimistisch over zijn kansen. En heeft veel geleerd over klantenwerving, waardoor hij nu zijn kansen ziet en die weet te verzilveren.

Zo helpt arbeidsdeskundige Patricia ondernemers

Een arbeidsdeskundige bij jou in de buurt

Per regio staat een arbeidsdeskundige voor jou klaar: Noord, Midden en Zuid. Wil je weten met wie je te maken kunt krijgen?

Bekijk onze arbeidsdeskundigen

Team van professionals bij arbeidsongeschiktheid

Als je arbeidsongeschikt raakt, staat een team van professionals klaar om jou te helpen. Maar ook als je gezond bent, wil je natuurlijk blijven doorgaan met ondernemen. Daarom helpt dit team jou ook om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Onze deskundigen bestaan naast de arbeidsdeskundige uit de claimbeheerder die jou begeleidt en een medisch specialist. 

Meer over dit team van professionals