Ondernemer met een zwaar beroep

Heb ik een AOV nodig?

Of je als zzp'er of ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig hebt, hangt af van jouw situatie. Als redacteur kun je met een gebroken been bijvoorbeeld nog best wat werken. Maar wat als je na een stressvolle periode een burn-out  krijgt? In dat geval valt je inkomen weg. En met een AOV vul je dat inkomen aan. 

Zekerheid en vrijheid met een AOV

Als ondernemer of zzp'er moet je een hoop regelen: je boekhouding, belastingaangifte of overeenkomsten met opdrachtgevers. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En dan moet je ook nog je verzekeringen regelen. Wat is nu echt noodzakelijk? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht, maar geeft je wel zekerheid. Je hoeft je financiële buffer bijvoorbeeld niet te bewaren voor als je uitvalt. Die kun je aanboren voor die ene auto of verre reis. En dat geeft je naast zekerheid, ook vrijheid.


Wanneer sluit ik een AOV?

Je gaat als ondernemer of zzp'er door een aantal levensfasen. De start van elke nieuwe levensfase is vaak een moment om stil te staan bij ongezellige zaken als het afsluiten van een AOV. Je bent misschien op je zolderkamer begonnen. Maar je bedrijf groeit, je krijgt een eigen kantoor en neemt misschien wel je eerste personeel aan. Je trouwt, koopt samen een prachtig huis waarin je oud kunt worden en er komen kinderen. Hoe meer verantwoordelijkheden, hoe belangrijker het wordt om na te denken over wat je hebt geregeld voor als jou iets overkomt. En hoe je kunt blijven zorgen dat alles overeind blijft als je uitvalt.  


Een AOV is nuttig in de volgende gevallen:

Je hebt weinig of geen financiële buffer, zoals spaargeld. Of je wilt of kunt niet terugvallen op je partner.
Je grootste bron van inkomsten is je eigen onderneming en je moet hiervan rondkomen.
Je hebt hoge vaste lasten, zoals een huis of auto.
Je bent kostwinner en moet een gezin onderhouden.


AOV of broodfonds

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg je ervoor dat je toch verzekerd bent van inkomen als je onverhoopt uitvalt door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte of stress. Er bestaan ook alternatieven voor, zoals een broodfonds. 

Dit zijn de verschillen tussen een AOV en een broodfonds