Bijscholing: waarom is dat nodig voor zzp’ers/ondernemers?

Als ondernemer/zzp’er is het belangrijk dat je weet wat er speelt in jouw branche. Door je te laten bijscholen ga je mee met de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Werken aan en voor je toekomst

Ook voor beroepen waarin bijscholing niet verplicht is, is het wel verstandig om jezelf te blijven ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat je de meest actuele vakkennis bezit en weet wat er nu en in de toekomst speelt binnen jouw vakgebied. Hierdoor kun je als ondernemer vroeg inspelen op de toekomst, waarmee je de overlevingskansen van je onderneming (en dus van jezelf als ondernemer) vergroot. Bijscholing is dus voor jouw onderneming en jou als ondernemer een middel om te zorgen dat je zo lang mogelijk mee kunt.

Mogelijkheden van bijscholing:

  • Je kennis verbreden of specialiseren
   Je kunt je door bijscholing specialiseren of verbreden, waardoor je als ondernemer meer te bieden hebt aan je klanten. Zo laat je je bedrijf meerwaarde bieden ten opzichte van je concurrenten. Ondernemers kiezen vaak voor bijscholing binnen hun eigen vakgebied, maar het kan ook interessant zijn om je kennis eens bij te spijkeren over bijvoorbeeld marketing, sales of social media.  

  • Je taken uitbreiden
   Bijscholing kan ook betekenen dat je nieuwe vaardigheden gaat eigen maken die helpen om je onderneming goed en succesvol te laten groeien. Vaak start je je bedrijf alleen, maar als je bedrijf succesvol draait en de opdrachten binnenstromen, komt er een moment waarop je overweegt om personeel te gaan aannemen. En het aannemen, aansturen en begeleiden van personeel is wel weer een vak apart.

   Bij forse groei van een bedrijf zie je vaak dat de uitvoerende taken van de eigenaar/oprichter van het bedrijf langzaamaan minder worden, terwijl er steeds meer leidinggevende en/of ondernemersskills gevraagd worden. Dit kan leiden tot stress en uiteindelijk arbeidsongeschiktheid, omdat dit een heel ander soort kwaliteiten vraagt, waar men van tevoren niet op bedacht is. Om dat te voorkomen is het nuttig om tijdig na te denken over hoe je je bedrijf wil inrichten en welke rol jij daar zelf in wil en kan spelen. Bijscholing van je eigen vaardigheden kan daarin zeer handig en belangrijk zijn.
    
  • Op de hoogte blijven van ontwikkelingen
   Een ander voordeel van bijscholen is dat je vakgenoten ontmoet en ervaringen kunt uitwisselen. Ook kun je samenwerkingen verkennen. Daarnaast kan het waardevol zijn om bij te blijven over de innovaties binnen het vakgebied. Voor zwaardere beroepen zijn er soms interessante innovaties die ervoor zorgen dat je fysiek langer mee kunt in jouw beroep. 

   Kosten voor bijscholing

   Bijscholing is een investering in jezelf en in je onderneming, die zich in de toekomst zal terugbetalen. Het kan slim zijn om maandelijks wat geld opzij te zetten voor bijscholing.
   Er bestaan korte inhoudelijke cursussen vanaf een paar honderd euro, maar ook langere specialistische opleidingen die oplopen tot enkele duizenden euro's. Wel goed om te weten: de kosten van bijscholing zijn aftrekbaar, waardoor het in verhouding soms minder duur is dan de meeste ondernemers/zzp’ers denken.


   Heb je een AOV van De Amersfoortse? 

   Dan staan onze arbeidsdeskundigen altijd voor je klaar om met je mee te denken over bijscholing en je te helpen. Dat past binnen onze visie op duurzame inzetbaarheid. Want voorkomen is beter dan genezen.
    

   Heb ik een AOV nodig?

   Check het hier