Arbeidsongeschikt of passende arbeid | De Amersfoortse

Beroepsarbeidsongeschiktheid of passende arbeid

Uit ervaring weten we dat je als ondernemer erg gehecht kunt zijn aan je vak. Als medisch specialist kun je je maar moeilijk voorstellen hoe het is om buiten een ziekenhuis te werken. En ook als je van je hobby je werk hebt gemaakt, kan passende arbeid moeilijk zijn. Daarom bieden we bij De Amersfoortse standaard een AOV aan op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid.

Bij het afsluiten van je verzekering beslis je samen met je adviseur of jij verzekerd wilt zijn op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid of op basis van passende arbeid. Maar wat betekent dat nou precies? Dat betekent dat we je jouw arbeidsongeschiktheid anders bekijken. Kies je voor beroepsarbeidsongeschiktheid? Dan betaal je een hogere premie dan bij passende arbeid.

Beroepsarbeidsongeschiktheid 
Raak je arbeidsongeschikt en ben je op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid verzekerd? Dan kijken wij of jij je eigen beroep nog kunt uitoefenen. Het kan zijn dat je daarvoor een aangepaste werksituatie nodig hebt. En dat je bijvoorbeeld niet alles meer doet wat je vroeger deed, maar je blijft wel in je eigen beroep werken. Zolang je door jouw ziekte of ongeval niet meer in je eigen beroep kunt werken, krijg je van ons een uitkering. 

Bij deze beoordeling kijken we samen met jou naar de mogelijkheden om taken binnen je bedrijf anders te verdelen en aan te passen. Denk aan de meewerkende eigenaar van een schildersbedrijf die stopt met schilderen en zich voortaan meer gaat toeleggen op het binnenhalen van nieuwe klanten. We kijken ook of er misschien slimme aanpassingen van je werk of werkomstandigheden mogelijk zijn, zoals ergonomische aanpassingen en tilhulpen en dergelijke. 

Passende arbeid
Ben je op basis van passende arbeid verzekerd? En ben je langer dan een jaar arbeidsongeschikt? Dan gaan we kijken of je ook ander werk kunt doen dat bij je past. Wij kijken dan naar je opleiding en je werkervaring. Het maakt daarbij niet uit of je het passende werk daadwerkelijk gaat uitvoeren. 

Meer over passende arbeid

 • Wanneer is een beroep passend?

  Een beroep is passend:

  • Als het beroep normaal in Nederland voorkomt.
  • Als het functieniveau van je passende beroep niet al te veel afwijkt van je huidige beroep. 
  • Als het inkomen voor je passende beroep bij volledige arbeidsgeschiktheid normaal gesproken 75% bedraagt van je inkomen. We rekenen dan met het gemiddelde inkomen over de 3 jaar, voorafgaand aan je arbeidsongeschiktheid.

 • Wanneer kijken we niet naar passende arbeid?

  Er zijn 2 situaties waarbij we niet kijken naar passende arbeid: 

  • Zolang je met jouw beroep nog minimaal 55% van je gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar kunt verdienen.
  • Als je 62 jaar of ouder bent wanneer je arbeidsongeschikt wordt. Dan beoordelen wij de mate van arbeidsongeschiktheid op basis van je eigen beroep.

 • Voorbeeld 1: Patricia kan niet meer werken in de horeca

  Patricia, 35 jaar, werkte 40 uur per week als juridisch medewerker bij de gemeente. Haar man heeft een koffietentje. Met de komst van hun tweeling, besluit Patricia samen met haar man het koffietentje te runnen. Vanaf dat moment werken ze bewust allebei 30 uur per week. 

  De gemiddelde winst van het bedrijf schommelt zo rond de € 70.000. Na een aantal jaar raakt Patricia arbeidsongeschikt. Gelukkig kan Patricia nog voor 100% werken als juridisch medewerker bij een gemeente. Of als dossierbehandelaar bij een rechtsbijstandsverzekeraar. Daarmee kan ze fulltime zo’n € 40.000 verdienen. Maar omdat ze bewust 30 uur per week werkte, nemen we dat als uitgangspunt. Met 30 uur werken in passend werk zal ze dus € 30.000 kunnen verdienen.

  Patricia krijgt geen uitkering voor arbeidsongeschiktheid
  Patricia’s aandeel in de winst was € 35.000. Met 30 uur passende arbeid kan zij € 30.000 verdienen. Daarmee gaat zij over de drempel van 75% van haar vergelijkingsinkomen, want € 30.000 van de € 35.000 is ruim 85%. En omdat ze minder dan 25% arbeidsongeschiktheid is voor passende arbeid, krijgt ze dus geen uitkering vanuit haar AOV. Zolang Patricia geen baan vindt als juridisch medewerker, is ze werkloos en komt er geen geld binnen. 

 • Voorbeeld 2: Kees kan blijven werken in de bouw 

  Voorbeeld 2: Kees kan blijven werken in de bouw
  Kees, 51 jaar, is meewerkend aannemer. Hij heeft 6 werknemers in loondienst waaronder een werkvoorbereider en calculator. Hij werkt zelf mee op de bouw als meewerkend voorman. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een gemiddelde winst gemaakt van € 80.000.

  Kees krijgt knieklachten. Hierdoor kan hij niet meer de hele dag meewerken op de bouw. Wel kan hij nog de aansturing van het personeel doen, bouwvergaderingen bijwonen en hand- en spandiensten verrichten. Voor zijn eigen beroep als meewerkend aannemer wordt hij 65-80% arbeidsongeschikt geacht.

  Kees weet zijn personeel goed aan te sturen. Hij heeft meer tijd voor de aansturing waardoor hij een aantal zaken efficiënter kan organiseren. Het bedrijf weet een winst te maken van € 60.000.

  Kees wordt beoordeeld op zijn eigen beroep
  Kees weet dus nog € 60.000 in plaats van de € 80.000 winst te behalen. Dat is 75% van de winst die hij voorheen ook had. Dit is meer dan 55% van het vergelijkingsinkomen. Daarom stellen we de mate van arbeidsongeschiktheid vast op basis van zijn eigen beroep, dus meewerkend aannemer.