voorkom arbeidsongeschiktheid door een werkplekonderzoek door een fysiotherapeut

Arbeidsongeschiktheid voorkomen: fysiotherapie

Een ondernemer of zzp’er die het grootste deel van zijn dag zittend doorbrengt, achter zijn laptop of in zijn auto, heeft grotere kans om last te krijgen van zijn rug, door een verkeerde zit-en werkhouding. Een timmerman of stukadoor, die veel boven zijn macht werkt, heeft een grotere kans om last te krijgen van zijn schouders. Natuurlijk wil je dit voorkomen, want heb je eenmaal last van je schouders of rug kom je er niet zo makkelijk meer van af. En vaak leiden dit soort klachten uiteindelijk tot arbeidsongeschiktheid.

Werkhouding checken met een fysiotherapeut

Wist je dat een fysiotherapeut met je mee kan kijken om naar je werkhouding te kijken? Zo kun je voorkomen dat je klachten krijgt door onbewust steeds in een verkeerde houding te werken. De fysiotherapeut kan daarnaast ook tips en oefeningen geven om het risico op klachten te verkleinen.

Preventie door fysio

Wat kan een fysiotherapeut voor jou betekenen om te voorkomen dat je last krijgt van je lichaam?

  • Werkplekonderzoek
    Fysiotherapeuten weten exact in welke houding jouw lichaam het langste kan blijven functioneren. Zo is de hoek van waarin je gewrichten staan heel belangrijk voor de juiste krachtenverdeling. En een juiste zithouding is heel belangrijk om rugklachten te voorkomen die op den duur tot arbeidsongeschiktheid kunnen leiden.
  • Meekijken naar je werkhouding
    Til je je zware spullen eigenlijk wel verantwoord? We weten vaak wel hoe het moet, maar doen we het in de snelheid waarmee we werken ook goed? Het is fijn om weer even te horen hoe jij het beste met jouw lichaam kunt omgaan. Zeker als je een zwaar beroep hebt, want dan is jouw lichaam de belangrijkste tool die je hebt. Zorg jij niet goed voor je lichaam? Dan heb je grote kans dat je lichaam gaat protesteren, waardoor jij je werk niet meer kunt doen.
  • Risico’s arbeidsongeschiktheid inschatten
    Fysiotherapeuten kunnen soms al in een vroeg stadium, door met jou te praten, achterhalen of je een verhoogd risico loopt op bepaalde klachten. Kortom, het is de moeite waard om eens een afspraak te maken met een fysiotherapeut.

Kosten voor fysiotherapie

Er zijn geen vaste tarieven voor een behandeling/consult bij een fysiotherapeut. Doorgaans ben je tussen de 28 en 40 euro per keer kwijt. Deze duurt vaak een half uur. Voor meer specialistische behandelingen liggen prijzen wat hoger. Je fysiotherapeut kan je hier over informeren.

Vergoeding vanuit je zorgverzekering

Het is tegenwoordig niet meer nodig om eerst een verwijzing van je huisarts te hebben om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Het is wel slim om van tevoren te checken of je verzekerd bent voor de kosten van fysiotherapeutische behandelingen en zo ja, voor hoeveel behandelingen en tot op welk bedrag. Soms worden kosten maar tot een bepaald bedrag of percentage vergoed. Handig om dit van te voren te weten, zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Als je niet verzekerd bent, kun je er voor kiezen om de behandelingen zelf te betalen. Anders betaal je op de langere termijn vaak zelf een hogere prijs voor je fysieke klachten.

Fysiotherapie en Doorgaan

Wist je dat je met de Doorgaanverzekering nooit meer zorgen hebt over fysio? Met deze combinatie van een AOV en een zorgverzekering van De Amersfoortse krijg je een onbeperkt aantal fysiotherapie behandelingen. Zelfs als je geen aanvullende zorgverzekering hebt. Daarmee voorkomen wij een hoop arbeidsongeschiktheid bij ondernemers en daar is iedereen bij gebaat. Lees hier over alle voordelen en kortingen van de Doorgaanverzekering.