Pitchen

Wat kost een AOV?

Wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kost, hangt sterk af van jouw beroep, leeftijd of hoelang je een uitkering wilt ontvangen. Een AOV is in de meeste gevallen niet goedkoop, maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Zoals de zekerheid dat je hulp en geld krijgt, als je zelf niets meer kunt verdienen doordat je arbeidsongeschikt bent geraakt.

Verschillen in kosten van de AOV

Heb je een beroep waarbij je jouw lichaam weinig fysiek belast (zoals bijvoorbeeld een accountant) en is een uitkering voor 2 of 5 jaar voldoende? Dan heb je  al een AOV voor 66 euro per maand. Heb je een fysiek zwaar beroep* (denk aan bouwvakkers) of wil je een uitkering tot je pensioenleeftijd ontvangen? Dan betaal je meer.  Logisch: de kans dat je met een zwaar beroep ziek of arbeidsongeschikt wordt is groter dan met een licht beroep. En hoe langer jij een uitkering wilt ontvangen, hoe te groter de pot met geld die wij nodig hebben om jou een uitkering te kunnen geven.  

* Speciaal voor ondernemers met een fysiek zwaar beroep heeft De Amersfoortse nu de Langer mee AOV. Die is betaalbaarder en keert uit tot AOW-leeftijd (67 jaar en 3 maanden).

Sparen versus verzekeren

Je kunt die 200 euro per maand natuurlijk ook sparen in plaats van premie betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wanneer je niet arbeidsongeschikt raakt, heb je een spaarpot. Al wil je die misschien liever gebruiken voor iets anders. Val je wel uit, dan krijg je van je verzekeraar een bedrag dat waarschijnlijk vele malen hoger is dan jouw spaarpot. Wat is wijsheid?

Voorbeeld: dit verzeker je met een AOV
Een 30-jarige man spaart maandelijks 200 euro. Op zijn 40e krijgt hij een ongeluk en kan zijn werk nooit meer uitvoeren. Hij heeft 24.000 euro gespaard in de afgelopen 10 jaar. Met wat extra geld kan hij het financieel een jaar volhouden, maar hoe moet hij het daarna redden? Wanneer hij ervoor had gekozen om de 200 euro maandelijks uit te geven aan een AOV, dan zou hij tot aan zijn pensioenleeftijd 30.000 euro per jaar aan uitkering krijgen. Dat is een uitkering van zijn 40e tot zijn 67e en komt uit op een totaalbedrag van 810.000 euro. Het is moeilijk om dat bij elkaar te sparen.

Arbeidsongeschiktheid voorkomen

Onze AOV doet meer dan alleen uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. We helpen je ook om uitval te voorkomen. Bekijk daarvoor onze preventieve diensten. En wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? Bereken dan je premie


Lees ook

Welke kortingen krijg je?
Alles over de AOV