Arbeidsongeschikt of passende arbeid | De Amersfoortse

Beroepsarbeidsongeschiktheid of passende arbeid

Uit ervaring weten we dat je als ondernemer erg gehecht kunt zijn aan je vak. Als medisch specialist kun je je maar moeilijk voorstellen hoe het is om buiten een ziekenhuis te werken. En ook als je van je hobby je werk hebt gemaakt, kan passende arbeid moeilijk zijn. Daarom bieden we bij De Amersfoortse standaard een AOV aan op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid.

Bij het afsluiten van je verzekering beslis je samen met je adviseur of jij verzekerd wilt zijn op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid of op basis van passende arbeid. Maar wat betekent dat nou precies? Dat betekent dat we je jouw arbeidsongeschiktheid anders bekijken. Kies je voor beroepsarbeidsongeschiktheid? Dan betaal je een hogere premie dan bij passende arbeid.

Beroepsarbeidsongeschiktheid 
Raak je arbeidsongeschikt en ben je op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid verzekerd? Dan kijken wij of jij je eigen beroep nog kunt uitoefenen. Het kan zijn dat je daarvoor een aangepaste werksituatie nodig hebt. En dat je bijvoorbeeld niet alles meer doet wat je vroeger deed, maar je blijft wel in je eigen beroep werken. Zolang je door jouw ziekte of ongeval niet meer in je eigen beroep kunt werken, krijg je van ons een uitkering. 

Bij deze beoordeling kijken we samen met jou naar de mogelijkheden om taken binnen je bedrijf anders te verdelen en aan te passen. Denk aan de meewerkende eigenaar van een schildersbedrijf die stopt met schilderen en zich voortaan meer gaat toeleggen op het binnenhalen van nieuwe klanten. We kijken ook of er misschien slimme aanpassingen van je werk of werkomstandigheden mogelijk zijn, zoals ergonomische aanpassingen en tilhulpen en dergelijke. 

Passende arbeid
Ben je op basis van passende arbeid verzekerd? En ben je langer dan een jaar arbeidsongeschikt? Dan gaan we kijken of je ook ander werk kunt doen dat bij je past. Wij kijken dan naar je opleiding en je werkervaring. Het maakt daarbij niet uit of je het passende werk daadwerkelijk gaat uitvoeren. 

Meer over passende arbeid

  • Wanneer is een beroep passend?

  • Voorbeeld 1: Patricia kan niet meer werken in de horeca