Omscholing

Als je jouw beroep niet meer kunt uitoefenen, kun je je laten omscholen. Bij omscholing leer je een nieuw vak, waarin je eventueel je ervaring van je oude vakgebied kunt meenemen. Zo blijf je toch nog aan het werk als er iets in jouw situatie verandert of de branche waarin je werkt. Je kunt ook vast nadenken over de toekomst. Verwacht je door jouw werk bijvoorbeeld teveel lichamelijke klachten over 5 jaar? Dan kun je nu alvast starten met een leertraject. 

Omscholing voor fysiek zware beroepen

Vooral in fysiek zware beroepen is het lastig om ongeschonden je pensioenleeftijd te halen. Van alle ondernemers met een zwaar beroep die arbeidsongeschikt zijn geweest, heeft 41% zich gemeld met klachten aan de spieren en gewrichten. Bij ondernemers met een meer zittend beroep is dit percentage met 22% een stuk lager. En als je ouder wordt, neemt ook de kans toe op fysieke klachten.

Vooruit denken

Daarom is het verstandig om al in een vroeg stadium na te denken over je toekomst als ondernemer. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wil en vooral kan ik dit beroep wel blijven uitoefenen tot mijn 67e?  
  • Kan ik eerder stoppen met mijn bedrijf?
  • Kan ik binnen mijn bedrijf andere taken en verantwoordelijkheden nemen?

Helpen bij om- en bijscholing

AOV voor fysiek zware beroepen

Speciaal voor zware beroepen heeft De Amersfoortse de Langer mee AOV die actief met jou meedenkt en helpt bij het maken van keuzes rondom bij-of omscholing.

Bijscholen of omscholen?

Je kunt ook bijscholing  overwegen om je nieuwe taken eigen te maken binnen jouw vakgebied. Is dat lastig en moet er meer veranderen in jouw werkzaamheden? Dan past omscholing misschien beter bij jou.

Wij hielpen Daniel bij zijn omscholing van vrachtwagenchauffeur naar internetondernemer.

Heb ik een AOV nodig?

Check het hier