Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wat een AOV precies kost, hangt volledig af van jouw situatie en de wensen de je hebt. Bijvoorbeeld je beroep, leeftijd en hoelang je een uitkering wilt ontvangen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt financiële zekerheid wanneer je door arbeidsongeschiktheid geen inkomen meer hebt. Daarvoor betaal je maandelijks een premie. Hier lees je verder hoe de hoogte daarvan bepaald wordt.

Hoe wordt de hoogte van mijn AOV-premie bepaald?

Verschillende factoren spelen mee bij het bepalen van de hoogte van je premie. De kosten van je AOV worden berekend aan de hand van verschillende factoren waar jij wel én geen invloed op hebt. 

Hier heb je geen invloed op:

  • Leeftijd. Ben je al wat ouder? Dan wordt je premie hoger.
  • Soort beroep. Ook als je een zwaar beroep hebt, zijn de kosten voor een AOV hoger.

Bij het berekenen van de hoogte van je premie, worden ook factoren meegenomen waar je wél invloed op hebt. Dit zijn een aantal keuzes die je moet maken tijdens het afsluiten van een AOV

Hier heb je bijvoorbeeld wél invloed op:

  • Bedrag. Hoe hoog is het bedrag dat jij wilt verzekeren? Dit bedrag bereken je aan de hand van je inkomen en wat je nodig hebt om je vaste lasten te dekken.
  • Eigen risico. Hoelang kun jij zonder uitkering? Dit bepaalt ook de premie, want hoe langer jij zonder kan, hoe lager je premie is.
  • Duur van de uitkering. Met andere woorden: hoelang of tot welke leeftijd wil jij een uitkering ontvangen?

Lees ook welke kortingen wij bieden op de AOV.

Rekenvoorbeeld: dit zijn de kosten voor een AOV

Marianne, een 38-jarige communicatieadviseur, wil een bedrag verzekeren van € 50.000 per jaar. Bij arbeidsongeschiktheid wil zij een uitkering kunnen ontvangen tot haar pensioenleeftijd (67 jaar). De eerste 90 dagen kan ze zonder uitkering, hiervoor heeft ze genoeg gespaard. Er zijn verschillende AOV’s waaruit ze kan kiezen, waaronder:

  • Een AOV: voor een AOV van De Amersfoortse betaalt Marianne in dat geval het eerste jaar € 188 bruto per maand, over de gehele looptijd betaalt ze gemiddeld € 300 per maand.
  • De Doorgaanverzekering: kiest Marianne voor een Doorgaanverzekering? Een AOV en zorgverzekering (restitutie verzekering) in één? Dan krijgt ze 5% korting op haar AOV en betaalt ze het eerste jaar € 179 per maand, over de gehele looptijd betaalt ze gemiddeld € 284 per maand. Daar komen natuurlijk nog wel de kosten voor haar zorgverzekering bij.

Rekenvoorbeeld: kosten sparen versus verzekeren

De 30-jarige Tom (actuaris) spaart maandelijks € 200. Op zijn veertigste krijgt hij een ongeluk en kan zijn werk nooit meer uitvoeren. Hij heeft € 24.000 gespaard in de afgelopen tien jaar. Met wat extra geld kan hij het financieel een jaar volhouden, maar hoe moet hij het daarna redden? Wanneer hij ervoor had gekozen om de € 200 maandelijks uit te geven aan een AOV, dan zou hij tot zijn pensioenleeftijd een uitkering krijgen van € 40.000 per jaar. Dat komt uit op een totaalbedrag van ruim € 1 miljoen.
 

Arbeidsongeschiktheid voorkomen

Onze AOV doet meer dan alleen geld uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. We helpen je ook om uitval te voorkomen. Bekijk daarvoor onze preventieve diensten. En als je arbeidsongeschikt bent helpt ons team jou weer te re-integreren.

Kun je wel een extra duwtje in je rug gebruiken om meer te bewegen en daardoor vitaal en wendbaar te blijven? Kijk dan eens naar a.s.r. Vitality: hét programma dat bewegen beloont. Met een AOV van De Amersfoortse kun je eenvoudig lid worden van a.s.r. Vitality. En beweeg je voldoende? Dan kun je ook nog eens tot 8% cashback krijgen op je AOV.

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost?

Bereken je premie