Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je als ondernemer of zzp'er verzekerd van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Wanneer je niet kunt werken dus. Dat geldt ook voor een ongeval dat niet met werk te maken heeft. Je kan dus voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt zijn. Een AOV is dan wel zo prettig, want als ondernemer of zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet wanneer je niet meer kunt werken. Wat zit er in een AOV en wat krijg je naast inkomen nog meer? Logische vragen waar we je graag een antwoord op geven.

Dit krijg je met een AOV:

  • Een vast inkomen, zodat je jouw vaste lasten kunt blijven betalen;
  • Kan je jouw eigen beroep niet meer (volledig) uitvoeren? Wij kijken samen met jou welke mogelijkheden er zijn;
  • Deels arbeidsongeschikt? Wij vullen de rest van je inkomen aan;
  • Jaarlijks gratis Persoonlijke Gezondheidscheck.

Waarvoor ben je verzekerd met een AOV?

  1. Je bent van een vast inkomen verzekerd
  2. Je eigen beroep is verzekerd

Je bent van een vast inkomen verzekerd

Wanneer je niet kan werken, ben je met een AOV verzekerd van een vast inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Hoe hoog dat inkomen is, hangt natuurlijk af van het verzekerde bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid. Ben je 100% arbeidsongeschikt? Dan ontvang je een uitkering van het volledige bedrag waarvoor je verzekerd bent. Ben je voor 45% arbeidsongeschikt, dan ontvang je 50% van het verzekerd bedrag. Wil je weten hoeveel jij maandelijks kwijt bent aan premie? Bereken dat dan hieronder.

Je eigen beroep is verzekerd

Kun je jouw eigen beroep niet meer uitoefenen? Vervelend, maar daar ben je met een AOV juist voor verzekerd. Zelfs als je nog wel kan werken binnen een ander beroep. Je verzekert dus het inkomen van jouw specifieke beroep, dit noem je ook wel beroepsarbeidsongeschiktheid. Wij beoordelen je arbeidsongeschiktheid altijd op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid als je daarvoor kiest. Ook heb je de mogelijkheid om te kiezen voor passende arbeid. Vanaf het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid wordt er niet alleen gekeken of je de werkzaamheden kunt uitvoeren die bij jouw beroep passen, maar ook of je nog ander werk kunt doen dat bij je opleiding of werkervaring past.

Wat doet een arbeidsongeschiktheidsverzekering nog meer dan uitkeren?

Bij De Amersfoortse verzeker jij je ook van een prettige begeleiding bij re-integratie. Want sluit je een AOV bij ons af, dan kun je ook rekenen op hulp bij re-integratie én hulp om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Zo zorgen we er samen voor dat jij kunt blijven ondernemen.

Kun je wel een extra duwtje in je rug gebruiken om meer te bewegen en daardoor vitaal en wendbaar te blijven? Kijk dan eens naar a.s.r. Vitality: hét programma dat bewegen beloont. Met een AOV van De Amersfoortse kun je eenvoudig lid worden van a.s.r. Vitality. En beweeg je voldoende? Dan kun je als ondernemer ook nog eens tot 8% cashback krijgen op je AOV.

Ondernemer, heb jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig? 

Twijfel je of je wel een AOV nodig hebt? De kans bestaat natuurlijk dat je als ondernemer of zzp'er een keer uitvalt. En kun jij dan nog je vaste lasten, zoals de huur, de hypotheek of de studiekosten van je kinderen betalen? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd van een inkomen, ook als je dat even zelf niet kan verdienen. Iedere zelfstandig ondernemer heeft een financieel vangnet nodig. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is er zo een. Kijk daarom vooral verder op de pagina Heb ik een AOV nodig? om te zien of een AOV ook bij jouw ondernemerschap past.

Wil je weten wat een AOV kost in jouw situatie?

Ontdek het hier