Wat is het verzekerd bedrag bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, bepaal je de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren. Dit verzekerd bedrag bepaalt hoeveel vervangend inkomen jij krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Zowel de premie als het verzekerd bedrag zijn bruto. Waarom dit zo is, leggen we hier uit.

AOV-uitkering netto of bruto?

Het verzekerd bedrag is het geld dat je per jaar krijgt als je volledig arbeidsongeschikt bent. Ben je voor een deel arbeidsongeschikt, dan ontvang je voor het percentage dat je arbeidsongeschikt bent, een gedeelte van het verzekerd bedrag. In beide gevallen gaat het om een bruto bedrag. De uitkering die je krijgt is belast, dus je ontvangt een netto uitkering. Deze ‘loonbelasting’ houden we in en dragen we direct af aan de Belastingdienst.

Bruto verzekerd bedrag en een netto uitkering 

Als je arbeidsongeschikt raakt, ontvang je een netto bedrag op je rekening. Het bedrag dat je hebt verzekerd is bruto en het bedrag dat je krijgt is netto. Daarom is dit bedrag minder dan het verzekerde bedrag, omdat hierover belasting, zoals loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet wordt betaald. Hier staat wel tegenover dat de premie die je betaalt óók van de belasting aftrekbaar is. 

Het netto bedrag dat je als uitkering ontvangt, ziet de Belastingdienst als inkomen. Dit geef je daarom nog wel op bij de jaarlijkse inkomsten­belasting. De inkomstenbelasting daarover is al wel op je AOV-uitkering ingehouden.

Wat is het verschil tussen een bruto- en nettopremie?

De premie die je maandelijks betaalt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar. Daarom noemen we deze premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering een brutopremie. Aan het begin van het nieuwe jaar krijg je een jaaroverzicht waarin staat hoeveel premie je het voorgaande jaar hebt betaald. Bij de aangifte Inkomstenbelasting kun je die premie aftrekken onder ‘premiebetaling inkomensvoorziening’. Een deel daarvan kun je terug krijgen.

Een bedrag kiezen bij het afsluiten van een AOV

   AOV Flexibele AOV AOV 2.5  Langer mee AOV
Hoeveel inkomen wil je verzekeren? Je kunt maximaal 90% van je gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaar verzekeren Je kunt maximaal 90% van je jaarinkomen verzekeren Je kunt maximaal 90% van je jaarinkomen verzekeren, tot max. €50.000 Je kunt maximaal 90% van je gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaar verzekeren

Maximale hoogte verzekerd bedrag

De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf, maar je kunt nooit meer dan 90% van je inkomen verzekeren.

Het verschil tussen Rubriek A en Rubriek B in video uitgelegd:

Je kunt twee verschillende verzekerde bedragen kiezen, voor Rubriek A (dit is het eerste jaar dat je arbeidsongeschikt bent) en voor Rubriek B (dat begint als je langer dan één jaar arbeidsongeschikt bent). Je kunt er ook voor kiezen om geen onderscheid te maken tussen Rubriek A en Rubriek B. Je kiest dan één verzekerd bedrag, dat geldt voor de gehele periode van arbeidsongeschiktheid.

Benieuwd naar jouw premie?

Bereken hier je premie