Hoe werkt een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vervangt je inkomsten als je arbeidsongeschikt raakt. Maar een AOV van De Amersfoortse doet meer: dreig je arbeidsongeschikt te worden, dan kun je via De Amersfoortse hulp krijgen om dit te voorkomen of op hulp rekenen om weer duurzaam te gaan werken. Binnen de AOV’s die wij aanbieden heb je een aantal keuzes die de hoogte van je premie én je uitkering bepalen. Die keuzes lichten we hieronder toe. 

Waarom heb je een AOV nodig als zzp’er?

Ben je een kerngezonde zzp’er? Waarom zou jij je dan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Nou, omdat je als zelfstandige geen enkel vangnet hebt wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Daar zul je dus zelf voor moeten zorgen. Je kan maandelijks een bedrag opzij zetten waarop je terug kan vallen, je kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten of een combinatie van beide. Twijfel je nog? Lees dan meer op de pagina Heb ik een AOV nodig?

Onze AOV gaat door waar andere verzekeringen stoppen

Met onze arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je niet alleen verzekerd van voldoende brood op de plank bij arbeidsongeschiktheid. Wij zorgen ook voor je:

Zo maakte zzp’er Richard van Driel gebruik van ons Persoonlijke Gezondheidscheck. Hij hoopte vooral bevestigd te zien dat het met zijn gezondheid wel goed zat. Hij keek wel even verbaasd op toen bleek dat zijn cholesterol en bloeddruk te hoog waren. Het was het zetje dat hij nodig had om het hardlopen weer op te pakken. Lees zijn verhaal.

Dit stappenplan doorloop je bij het berekenen en afsluiten van een AOV

Hoe hoog je premie en uitkering is en wanneer en hoelang je deze krijgt, hangt af van de keuzes die je maakt bij het afsluiten van je AOV:

1. Welk bedrag wil je verzekeren?

Welke bruto jaarbedrag wil je verzekeren? Je bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is dat je wilt verzekeren, maar het kan niet meer zijn dan 90% van je gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar. Als je arbeidsongeschikt bent, ontvang je een maandelijkse uitkering die is gebaseerd op het verzekerd bedrag. Het verzekerde bedrag is het bedrag dat je op jaarbasis krijgt als je volledig arbeidsongeschikt wordt. 

2. Hoeveel dagen kun je zonder uitkering?

Je hebt de keuze uit 14, 30, 60, 90 en 180 dagen. Hoe langer je eigen-risicotermijn, hoe langer het duurt voordat je een uitkering krijgt. De eigen-risicotermijn wordt ook wel wachtdagen genoemd. De meeste ondernemers en zzp'ers kiezen voor een eigen-risicotermijn van 30 dagen. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld 90 dagen of een half jaar. Hoe langer je zonder uitkering kan, hoe lager je premie. Let op dat je deze periode wel zelf financieel moet overbruggen, bijvoorbeeld met spaargeld of door je aan te sluiten bij een broodfonds.

3. Hoe lang zou je een uitkering willen?

Hiermee bepaal je tot wanneer je verzekering loopt en tot wanneer je uiterlijk een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Je kunt je maximaal verzekeren tot de wettelijke gestelde AOW-leeftijd. Dit is momenteel 67 jaar en 3 maanden. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een maximale uitkering van 2 of 5 jaar. Meer weten over onze AOV’s en de maximale duur die ze hebben? 

4. Hoe lang ben je ondernemer?

Ben je korter of langer dan 3 jaar ondernemer? Wie een startende ondernemer is, krijgt 10% extra korting op een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

5. Bepaal de uitkeringsdrempel

Deze drempel bepaalt vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid je een uitkering  ontvangt. De minimale drempel is 25%. Dit betekent dat je geen uitkering krijgt als je minder dan 25% arbeidsongeschikt bent. Maar staat jouw uitkeringsdrempel bijvoorbeeld op 30% (je kunt dus nog 70% werken), dan ontvang je een gedeeltelijke uitkering van 30% van het verzekerde bedrag. Je kunt ook kiezen voor een hogere drempel, tot 80%. Dit betekent dat je alleen een uitkering krijgt als je helemaal niet meer kunt werken. Hoe hoger de drempel, hoe minder premie je betaalt. 

6. Bepaal het beoordelingscriterium 

Je kunt aangeven hoe je mate van arbeidsongeschiktheid bepaald wordt als je in de toekomst arbeidsongeschikt raakt. Je hebt hierin 2 keuzes:

  • Beroepsarbeidsongeschiktheid: bij ‘beroepsarbeidsongeschiktheid’ wordt alleen gekeken naar wat je in je eigen werkzaamheden nog wel kunt en wat je niet meer kunt, om je mate van arbeidsongeschiktheid te bepalen.
  • Passende arbeid: bij ‘passende arbeid’ wordt er om je mate van arbeidsongeschiktheid te bepalen ook gekeken naar wat je in een andere (gelijkwaardige) functie nog zou kunnen. Dit kan binnen of buiten je eigen onderneming zijn, maar moet passen bij je opleiding en ervaring. Kies je hiervoor, dan betaal je een lagere premie. Hierbij kun je rekenen op ondersteuning van onze arbeidsdeskundigen.

7. Een AOV afsluiten?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluit je af via een onafhankelijk adviseur. Die helpt je met het hele proces; van de keuze voor de juiste AOV tot advies over de risico’s voor jouw situatie als ondernemer. Zo sluit je een AOV af.

Meer weten over onze AOV's? Vraag een vrijblijvend informatiegesprek aan.

Wil je weten wat een AOV kost?

Check het hier