Het verschil tussen passende arbeid en beroepsarbeidsongeschiktheid

Passende arbeid of juist beroepsarbeidsongeschiktheid? Bij deze vraag kijken veel mensen ons nog wel eens glazig aan. Toch wordt elke AOV afgesloten op basis van een van deze uitgangspunten. Daarom een korte uitleg.

Bij het afsluiten van je verzekering beslis je samen met je adviseur of je verzekerd wilt zijn op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid of op basis van passende arbeid. Dat betekent dat we jouw arbeidsongeschiktheid verschillend bekijken. Kies je voor beroepsarbeidsongeschiktheid? Dan betaal je een hogere premie dan bij passende arbeid.

Waarom? Uit ervaring weten we dat je als ondernemer erg gehecht bent aan je vak. Zeker als je van je hobby je werk hebt gemaakt, kan passende arbeid heel moeilijk te vinden zijn bij arbeidsongeschiktheid. Daarom bieden we bij De Amersfoortse standaard een AOV aan op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Dit wordt ook wel het 'arbeidsongeschiktheidscriterium' genoemd.

Beroepsarbeidsongeschiktheid

Raak je arbeidsongeschikt en ben je op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid verzekerd? Dan kijken wij of jij je eigen beroep nog kunt uitoefenen. Het kan zijn dat je daarvoor een aangepaste werksituatie nodig hebt en dat je bijvoorbeeld niet alles meer doet wat je vroeger deed, maar je blijft dus wel je beroep uitvoeren. Zolang je door jouw ziekte of ongeval niet meer in je eigen beroep kunt werken, krijg je van ons een uitkering.

Bij deze beoordeling kijken we samen met jou naar de mogelijkheden om taken binnen je bedrijf anders te verdelen en aan te passen. Denk aan de meewerkende eigenaar van een schildersbedrijf die stopt met schilderen en zich voortaan meer gaat toeleggen op het binnenhalen van nieuwe klanten. We kijken ook of er misschien slimme aanpassingen van je werk of werkomstandigheden mogelijk zijn, zoals ergonomische aanpassingen en tilhulpen en dergelijke.

Passende arbeid bij arbeidsongeschiktheid

Ben je op basis van passende arbeid verzekerd en ben je langer dan een jaar arbeidsongeschikt? Dan gaan we bij de beoordeling kijken of je ook ander werk kunt doen dat bij je past. Wij kijken dan naar je opleiding en je werkervaring. We kijken dan hoeveel werk je zou kunnen doen al zou je dit werk gaan uitoefenen.

Meer over passende arbeid

  • Wanneer is een beroep passend?

  • Wanneer kijken we niet naar passende arbeid?

  • Voorbeeld 1: Patricia kan niet meer werken in de horeca

  • Voorbeeld 2: Kees kan blijven werken in de bouw