Advieskosten bij afsluiten arbeidsongeschiktheids­verzekering

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten doe je dat met een onafhankelijk adviseur. Deze tussenpersoon vergelijkt bijvoorbeeld de voorwaarden van verschillende verzekeringen, probeert voor jou de meest gunstige dekking en premie te vinden en brengt een adviesrapport uit. De afsluitkosten en advieskosten verschillen per adviseur en situatie.

Kosten voor advies 

Aan het adviestraject van de adviseur over je financiële situatie en relevante verzekeringen zijn kosten verbonden. Dit bedrag verschilt per adviseur en situatie. Een standaardbedrag is er dus niet, wel kun je de kosten opdelen in afsluit- en advieskosten. Daarnaast kunnen er kosten gerekend worden voor het beheer van je verzekering. Er zijn adviseurs die rekenen met abonnementskosten, anderen sturen een factuur voor het aantal uren dat zij met je verzekering en jou bezig zijn geweest. Het is van belang om met regelmaat na te gaan of je verzekeringen en de dekking nog passen bij de verzekeringsbehoefte die je hebt.

Uitgebreid adviesrapport

Een adviseur is op de hoogte van het aanbod in de markt, jouw financiële situatie en die van je gezin. De adviseur kijkt daar niet alleen inhoudelijk naar, hij of zij weet ook wat het beste bij je past en wat de laagste premie is en zal inventariseren wat jouw behoefte is. Na het adviesgesprek ontvang je een uitgebreid adviesrapport met onder andere:

  • Inzicht in de financiële situatie van je gezin;
  • Advies over het realiseren van je doelen;
  • Verschillende scenario’s die aansluiten op jouw voorkeuren;
  • Een overzicht van de best passende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en premies.

Zijn de advieskosten van de AOV fiscaal aftrekbaar?

De bemiddelings- of advieskosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn niet aftrekbaar binnen de aangifte Inkomstenbelasting.