Wanneer ben je een goed werkgever?

Geplaatst op 29 mei 2020

Als werkgever weet je hoe belangrijk het is dat je werknemers met plezier naar hun werk gaan en een extra stapje voor de zaak willen doen. Goed werkgeverschap gaat verder dan de tafelvoetbaltafel of het organiseren van een vrijdagmiddagborrel. De wet geeft veel duidelijkheid als het gaat om (arbeids)rechten en plichten, maar daar waar dat niet het geval is, kunnen werknemers zich beroepen op ‘goed werkgeverschap’.

Als goede werkgever houd je niet alleen rekening met jouw eigen belang en het belang van je bedrijf, maar ook met het belang van je medewerkers. Maar hoe ver gaat dat? Dat is best ingewikkeld. Daarom heeft de wet een aantal beginselen geformuleerd waar je je als goed werkgever aan moet houden.

Een goed werkgever ….

  1. is zorgvuldig: informeer je werknemers, maak weloverwogen beslissingen, hanteer interne procedures en bied scholing.
  2. zorgt voor vertrouwen: een medewerker moet op je kunnen vertrouwen.
  3. motiveert beslissingen: onderbouw ingrijpende beslissingen, vooral als die betrekking hebben op de medewerker. Geef werknemers de ruimte om daar bezwaar tegen te maken.
  4. zorgt voor gelijkheid: een goed werkgever biedt alle medewerkers gelijke kansen. Je mag bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen.
  5. zorgt voor evenredigheid: het belang van de organisatie mag niet onevenredig zijn aan het belang van de medewerker.
  6. is maatschappelijk betrokken: een punt dat steeds belangrijker wordt, vooral onder de groep millennials is de bijdrage die je als organisatie aan de maatschappij levert. En dat gaat verder dan een maandelijkse bijdrage aan een goed doel of het sponsoren van een bejaardentehuis.
  7. zorgt voor goede verzekeringen, zodat je bedrijf of je werknemers niet in de problemen komen als er iets misgaat.

Download onze whitepaper!

Wil je meer weten over goed werkgeverschap? Download dan onze whitepaper. Daarin vind je onder andere handige tips en een interessant praktijkvoorbeeld over goed werkgeverschap. 

Werkgeverschap