Waarom zijn fitte medewerkers belangrijk voor je bedrijf

Geplaatst op 26 augustus 2019

Als werkgever zorg je ervoor dat je bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen voor veiligheid en gezondheid van je medewerkers. Denk aan beschermende kleding, veilig gereedschap, machines in orde. Klaar, afgevinkt. Wacht even, je kunt méér doen. Focussen op fitte en vitale medewerkers gaat een stap verder. En het effect is verbluffend.

Productiviteit omhoog

Ten eerste gaat de productiviteit omhoog. Simpelweg omdat fitte en vitale medewerkers hun werk beter aankunnen. Zij hebben meer energie, zijn creatiever en socialer. Ze werken efficiënter en effectiever. Ze hebben betere ideeën en een positief effect op hun omgeving. Met de hogere arbeidsproductiviteit stijgt de concurrentiepositie van je bedrijf. 

Lager ziekteverzuim

Fitte medewerkers zijn minder vaak en minder lang ziek. Een medewerker met een goede conditie, groot uithoudingsvermogen en meer spierkracht is minder vatbaar voor bijvoorbeeld ongelukken, blessures en rugklachten. Bovendien herstelt hij sneller. 

Minder kans op burn-out

Dat geldt ook voor psychische klachten. Fitte medewerkers die lekker in hun vel zitten, zijn minder snel gestresst, actiever en mentaal sterker. Zij klaren de klus met gemak. Uit CBS-cijfers blijkt dat 38 procent van de mensen die op het werk uitvalt, psychische klachten heeft. Burn-out maakt daar een groot deel van uit. Fitte medewerkers lopen minder snel kans op een burn-out en daarmee langdurig verzuim. Wist je dat de gemiddelde burn-out tegenwoordig 242 dagen duurt?

Dus: hoe meer fitte medewerkers je bedrijf telt, hoe lager het verzuim. En dat scheelt een hoop geld, gedoe en energie. Want als werkgever moet jij van alles regelen voor zieke medewerkers. Bovendien komt het werk van een zieke collega bovenop het werk van andere collega’s, wat de werkdruk bij hen verhoogt. Sneeuwbal effect. Of je moet een vervanger regelen, en dat kost ook tijd en geld.

Positief imago

Verder dragen fitte medewerkers bij aan een positief imago van je bedrijf. Doordat er bij jou weinig verzuim is, ben je een aantrekkelijke werkgever. En wordt het makkelijker om geschikt personeel te vinden dat langer wil blijven bij je bedrijf. Bovendien bevordert jouw bedrijf de algemene gezondheid in de maatschappij, omdat mensen er lekker kunnen werken en je als bedrijf bijdraagt aan de verlaging van kosten voor de gezondheidszorg.

Meer weten over fitte medewerkers en hoe je hieraan kan bijdragen? 

Werkgeverschap