Veerkracht

Hoe zorg jij ervoor dat je team veerkrachtig is en blijft?

Geplaatst op 4 januari 2018

De afgelopen jaren ben ik als manager betrokken geweest bij verschillende organisatieveranderingen. Hetzelfde beeld herhaalt zich eigenlijk: met minder mensen de steeds hogere verwachtingen van klanten waarmaken. Hierdoor verandert de invulling van het werk op een werkvloer en het vraagt ook veel van medewerkers om hier goed op in te kunnen spelen. Medewerkers moeten zich aanpassen aan een nieuw ontstane functie, of moeten een plan B bedenken.

Door Marielle, de veerkrachtige manager

Verandering

Verandering is één van de zaken waarvan we weten dat het terugkomt, we kunnen dus eigenlijk zeggen dat verandering een constante factor is in ons leven. En niet alleen op het werk, maar ook in iemands privéleven heeft dit een grote rol. Soms leuke of positieve zaken, zoals kinderen krijgen of eindelijk verhuizen naar die mooie nieuwe woning waar je al zo lang over droomt. Maar ook negatieve zaken, zoals het overlijden van een vriend of het uit elkaar gaan met een partner. Zowel deze positieve als negatieve veranderingen vragen energie. We zijn het verleerd om hier voldoende aandacht voor te hebben, maar ook aandacht voor te blijven houden. We gaan maar door, en leven in de waan van de dag. Tot het klaar is, het niet langer gaat en je ineens thuis zit met een burn-out. 

Ik heb dit nu vaak zien gebeuren in mijn omgeving. Bij familie, vrienden en collega’s. Soms zie je het aankomen, vaker komt het toch als een verrassing en overkomt het mensen waarvan je het niet zo snel verwacht.  Alles valt of staat met in hoeverre je in staat bent om te gaan met alle veranderingen privé en op het werk. De slogan van Charles Darwin geldt nog steeds: “Het zijn niet de sterksten die overleven, of de slimsten. Het zijn degenen die zich het beste weten aan te passen aan veranderingen.”  

Het Veerkracht-concept
Ik wil mensen graag helpen hun veerkracht te leren ontwikkelen en hen een andere mindset te geven ten aanzien van verandering en flexibiliteit. Binnen onze afdeling willen we daarom aan de slag met het ‘Veerkracht-concept’. Het idee is om mensen inzicht te geven in alle aspecten die bijdragen aan hun veerkracht. Fysieke aspecten zoals bewegen, eten en slapen vallen hieronder. Net als mentale en sociale aspecten zoals meer ontspanning, meer aandacht voor je gezin en vrienden, of beter worden in het orde aanbrengen van de chaos. Of dat nou in je hoofd is, of fysiek in de vorm van een opgeruimd huis. Maar ook werk-gerelateerde aspecten zoals in staat zijn je werk goed uit te voeren, beter te worden in je werk, energie te krijgen van je werk en na te denken of misschien wel te werken aan je volgende baan. Door daar aan te werken, werken we tegelijk aan het voorkomen van ziekteverzuim, mobiliteit en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Balans
Met het betere inzicht dat je hebt, kun je vaker in gesprek gaan met je manager. Zo kun je samen bekijken hoe het gaat en waar je eventueel hulp kunt gebruiken. Op verschillende gebieden hebben we als organisatie al vaak veel hulpmiddelen en coaches in huis. We weten alleen met elkaar niet goed de weg te vinden. Het is ook belangrijk dat we beter leren om balans te signaleren, zowel bij onszelf als bij anderen. En leren hoe we daar met elkaar over in gesprek kunnen gaan en proactief mee aan de slag kunnen.

Als organisatie, zowel managers als collega’s, onderschatten we vaak hoe groot onze rol is om elkaar te helpen die balans te vinden én te houden. Het komt te vaak voor dat medewerkers verrast worden door een reorganisatie en daarop niet zijn voorbereid. Het helpt om als management verder naar voren te kijken en open te zijn over de komende veranderingen. En het is nodig dat medewerkers leren zelf de regie te nemen op hun toekomst.

Ik hoop met de introductie van het Veerkracht concept mijn steentje bij te kunnen dragen.  

 

Werkgeverschap