Doorgaan- of Werkgeversmodule? | De Amersfoortse

Q&A zorgverzekering en het coronavirus

Geplaatst op 13 maart 2020

We beantwoorden graag de meest gestelde vragen over het coronavirus en je zorgverzekering. Bekijk voor actuele informatie over het coronavirus (COVID-19) de website van het RIVM.

Ik maak me zorgen over mijn gezondheid, wat moet ik doen?

Volg als je je zorgen maakt over je gezondheid de actuele richtlijnen van het RIVM

Wat kan ik doen om verspreiding of besmetting van het coronavirus te voorkomen?

  • Was je handen regelmatig met water en zeep of desinfecteer met alcohol
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Kan ik me preventief laten testen?

Nee, preventief testen geeft geen zekerheid. Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het nieuwe coronavirus (COVID-19). Testen wordt alleen gedaan als de (huis)arts dat nodig vindt.

Krijg ik mondkapjes en desinfecterende gel vergoed?

Mondkapjes of desinfecterende gel wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekeringen. Het RIVM adviseert het gebruik van mondkapjes alleen voor medisch personeel. Mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

Hoe zit het met de vergoeding van medische zorg?

Medische zorg, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of een opname in het ziekenhuis, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is van toepassing op vergoedingen vanuit de basisverzekering (met als uitzondering het bezoek aan de huisarts). Lees meer over het eigen risico of bekijk onze polisvoorwaarden.

Ik heb een afspraak in het ziekenhuis, kan dat nog?

Ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. De websites van ziekenhuizen worden continu bijgewerkt met informatie voor bezoekers en patiënten. Kijk eerst op de website van het ziekenhuis waar je een afspraak hebt. Wil je de afspraak toch verzetten? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Kan ik naar het buitenland reizen en wat moet ik doen als ik terugkom?

Bekijk voor de gevolgen van het coronavirus voor je reisplannen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bekijk daarnaast de website van het RIVM voor actuele informatie over het coronavirus.

Heb je nog vragen?

Staat jouw vraag hier niet bij? Bekijk dan de vragen & antwoorden van het RIVM. Heb je een vraag over je zorgverzekering en het coronavirus? Neem dan gerust contact met ons op. Wij doen ons best om je zo goed en zo snel mogelijk te woord te staan.

 

Zorg