Burn-out

Zweverig of juist down-to-earth? Sta jij open voor mindful werken?

Geplaatst op 17 juli 2019

Mindfulness op werk, mindful werken of misschien zelfs mindful ondernemen: heeft dat nou zin of niet? Het lijkt haast wel of hier geen grijs gebied in is. Mensen zweren erbij of mensen houden zich er verre van. Wie heeft er gelijk?

Het is goed om eerst een onderscheid te maken tussen twee begrippen. Er is mindfulness en je hebt mindful werken.

Wat is mindfulness?
Mindfulness draait om de bewustwording van je ervaringen, gevoelens en gedachten. Dat wordt ook wel ‘in het nu leven’ genoemd. Die bewustwording bereikt men onder andere door trainingen, meditatie en andere aandachtsoefeningen zoals yoga.

Wat is mindful werken?

Mindful werken is een werkwijze waarbij er aspecten van mindfulness worden gebruikt om bewuster om te gaan met je werk. Het betekent dus niet dat je moet mediteren achter je bureau, wel dat je bewust bezig bent met vandaag en de dingen die je nu moet doen.

Waarom zou je mindful werken?

De voornaamste reden om mindfulness op werk toe te passen is om je stressniveau omlaag te krijgen. Over het effect van mindfulness is de laatste jaren veel geschreven en er zijn veel onderzoeken naar gedaan. Onderzoeken die overigens ook door veel wetenschappers worden bekritiseerd. Toch blijft één conclusie altijd overeind: even een paar minuten tot jezelf komen, brengt het stressniveau in je lichaam omlaag. Soms zelfs met 36 procent!

Mindfulness, zweverig?

Mindfulness -en mindful werken dus ook- komen voort uit het boeddhisme, waardoor er een spiritueel randje aan zit. In combinatie met mediteren en yoga wordt het al snel zweverig genoemd. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar: mindfulness is juist heel down-to-earth.

Ondernemers en zzp’ers zijn bij uitstek harde werkers die de hele dag bezig zijn met plannen maken en het pleasen van hun klanten. Niet erg, maar dat zorgt soms voor stress. In een mindful-staat ben je juist gericht op de taken die nu moeten gebeuren, waardoor je meer focus hebt voor je werkzaamheden.

Door heel bewust bezig te zijn met de dingen die je op dat moment moet uitvoeren, ervaar je meer rust. Je gunt je lichaam zo de tijd om meer ontspanning te pakken op een dag.

Wanneer is mindful werken zinvol?

Mindful werken is zinvol wanneer je als drukbezet ondernemer de hele dag in de weer bent met van alles en nog wat. Acquisitie, produceren, afspraken maken, de kinderen van school halen, bellen, boodschappen doen… Dat vraagt veel van iemand.

Recent onderzoek wijst uit dat mindful werken rust brengt en de productiviteit verhoogt. In combinatie met korte, dagelijkse meditatie van 20 minuten kan dit ook de spanningsboog, focus én het geheugen verbeteren.

Is het nu nodig of niet?
Of je mindful werkt of niet is natuurlijk helemaal aan jou. Elke dag aan ontspanning toekomen is iets wat lang niet elke ondernemer lukt en wat op den duur vervelende gevolgen kan hebben. Dus ja, genoeg ontspanning is belangrijk. En of je dat nu bereikt door mindful te werken of het op je eigen manier doet, laten we helemaal aan jou.
 

Ondernemerschap