Hoe kunnen wij mantelzorgers ontzorgen?

Geplaatst op 13 december 2017

Eén op de vier Nederlanders is mantelzorger. Dat zijn meer dan vier miljoen mensen. Heel gek is het niet. Nederland is aan het vergrijzen en verzorgingshuizen zitten vol of sluiten. Dat maakt de kans dus steeds groter dat jij ook ooit mantelzorger wordt.

Wanneer ben je een mantelzorger?
De term mantelzorger is heel breed, en de kans dat je al mantelzorger bent is groot. Je bent dit bijvoorbeeld al als je voor je pasgeboren baby zorgt of als je voor je zieke moeder of vader zorgt. Je bent een mantelzorger als je hulp aanbiedt aan iemand, niet vanwege een hulpverlenend beroep maar omdat je een sociale relatie met diegene hebt. Dus ook als je elke week boodschappen doet voor je bejaarde buurman of buurvrouw, of als je je oma elke week helpt met het doen van haar was.

Mantelzorger zijn naast werk
Mantelzorg is meestal niet iets waar je zomaar mee kunt stoppen. Er is namelijk iemand in jouw omgeving die hulp nodig heeft en op jou rekent. De balans vinden tussen werk en privé is moeilijk: mantelzorgers kunnen vaak na hun werk geen rust vinden omdat zij zorg moeten verlenen aan een naaste. Zo kunnen simpele dingen als een avondje sporten, gezellig kerst vieren of afspreken met vrienden al voor een probleem zorgen.

Wat kunnen wij doen?

Bij De Amersfoortse begrijpen wij dat het zwaar is om mantelzorger te zijn. Daarom hebben wij verschillende uitgebreide dekkingen waaronder vervangende mantelzorg en mantelzorgmakelaars. Maar we willen graag verder denken dan dit. Daarom vragen wij ons af wat je als mantelzorger nodig hebt om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Is er bijvoorbeeld voldoende begrip bij je werkgever? Of krijg je tijd om mantelzorger te zijn naast je werk?

Laat ons weten wat je nodig hebt door te reageren op onze Facebookpost. Wij helpen je graag!

 

Zorg