Je mag overstappen van zorgverzekeraar! Hoe ingewikkeld is dat?

Geplaatst op 29 september 2020

12 november is een heel belangrijke datum: namelijk het moment dat zorgverzekeraars hun premie en polisvoorwaarden bekend maken en het moment dat jij van zorgverzekeraar kan overstappen. Hiervoor heb je tot 31 december 00:00 uur de tijd! Maar waarom zou je overstappen? En hoe ingewikkeld is dat eigenlijk? Op deze pagina gaan wij hier uitgebreid op in.

De basisverzekering en aanvullende verzekeringen: hoe zit het ook alweer?

Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Welke zorg vanuit deze basisverzekering wordt gedekt, dat bepaalt de overheid. De basisverzekering vergoedt kosten voor bijvoorbeeld de huisarts, maar niet voor de tandarts, anticonceptie, medische hulp in het buitenland, bril of lenzen en fysiotherapie. De kosten voor deze zorg kunnen daardoor hoog oplopen. Met een aanvullende verzekering of tandartsverzekering ben je ook voor deze zorgkosten verzekerd.  Verzekeraars bepalen zelf welke zorg valt onder de  de aanvullende verzekering en tandartsverzekering. Zo vergoedt de ene zorgverzekeraar meer fysiotherapie en valt bij een andere verzekeraar een hogere vergoeding voor een bril of lenzen onder je aanvullende polisvoorwaarden. 

12 november: bekendmaking premie en polis

Uiterlijk 12 november 2020 maken alle zorgverzekeraars hun premie en polisvoorwaarden bekend. Met andere woorden: zorgverzekeraars vertellen welke zorgkosten zij onder welke voorwaarden vergoeden en wat klanten daarvoor moeten betalen. Hoewel de inhoud van het basispakket wordt vastgelegd vanuit de overheid, liggen de premies voor deze verzekering niet vast. Dat is toch gek? Nou dat valt mee. Zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgaanbieders. Hierin leggen zij prijsafspraken vast. Deze afspraken verschillen per zorgverzekeraar waardoor de premies voor de basisverzekering, aanvullende verzekering én tandartsverzekering verschillen per zorgverzekeraar. 

Daarnaast mag je in november overstappen van zorgverzekeraar. Zo kies je voor de beste zorg die bij jou en je situatie past.

Waarom zou je overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Het loont altijd om de premie en polisvoorwaarden van verschillende zorgverzekeraars onder de loep te nemen. Ieder jaar verschillen de kosten van je verzekering, maar het wisselt ook wat wel of niet vergoed wordt. Heb je bepaalde zorg of medicatie nodig die misschien bij een andere zorgverzekeraar voordeliger zijn voor jouw portemonnee, dan is het zeker verstandig om over te stappen.

Overstappen ingewikkeld?

Nee hoor! Meld je je aan bij een nieuwe zorgverzekeraar, dan melden zij jou vaak af bij je huidige zorgverzekeraar. Maar check wel altijd even of dat inderdaad zo is, niet alle zorgverzekeraars doen dit. Daarnaast kun je per zorgverzekering de hoogte van je eigen risico bepalen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. 

Kun je tijdens een lopende behandeling overstappen? 

Ja, dat kan. Wanneer je per 1 januari overstapt, heeft dat geen invloed op lopende behandelingen. Voor die behandeling gelden de polisvoorwaarden van de verzekeraar waar je verzekerd was bij aanvang van de Diagnose Behandel Combinatie (DBC).

Bijvoorbeeld:
Is jouw Diagnose Behandel Combinatie geopend in december 2020 en stap je per 1 januari 2021 over op een andere zorgverzekering? Ook al vindt een deel van de behandeling plaats in 2021, deze kosten worden gedeclareerd bij de zorgverzekering waar je op het moment van aanvang van de DBC verzekerd was. In dit geval dus bij de zorgverzekeraar waar je in 2020 verzekerd was. Deze kosten vallen ook onder het eventuele resterende eigen risico van 2020. 

Wordt er in 2021 een nieuwe DBC geopend? Dan worden deze kosten gedeclareerd bij je zorgverzekeraar in 2021. Deze behandeling valt dan onder de polisvoorwaarden en het eventuele eigen risico van de zorgverzekeraar in 2021. 

Switch of blijf, maar voorkom een boete

Blijf je bij je huidige zorgverzekeraar dan hoef je geen actie te ondernemen. Zeg je je huidige verzekering op, maar heb je vóór 1 februari nog geen nieuwe zorgverzekering afgesloten dan krijg je een boete opgelegd omdat je niet of te laat verzekerd bent. Neem dus de tijd voor een weloverwogen keuze, maar zorg dat het voor 1 februari geregeld is.

Zonder zorgen een zorgverzekering afsluiten die bij jou past!

Een zorgverzekering kiezen die bij je past, vraagt om een goede voorbereiding. Hoe je dat doet? Ga aan de slag met onderstaande punten:

  1. Ga na welke zorg jij graag vergoed wilt krijgen.
  2. Pak je polisvoorwaarden erbij en bekijk je huidige polisvoorwaarden.
  3. Leg je huidige polisvoorwaarden naast polisvoorwaarden van andere zorgverzekeraars.
  4. Stel jezelf de vraag: welke polisvoorwaarden sluiten het beste aan bij mijn behoeften?
  5. Kijk ook naar de hoogte van de premies. Hoe hoog is de premie ten opzichte van de vergoedingen? En hoe hoog of laag stel je je eigen risico in?
  6. Maak een keuze: overstappen of blijven.

Of je nu bij dezelfde zorgverzekeraar blijf of niet. Het is altijd goed om bewust met je zorgverzekering bezig te zijn. Door je polisvoorwaarden goed te bekijken, weet je waar je recht op hebt en haal je meer uit je (aanvullende) zorgverzekering! 

Ondernemerschap Zorg