Zo maak je als ondernemer de juiste keuze

Het zorgseizoen komt eraan, wat betekent dat voor jou?

Geplaatst op 15 oktober 2019

De vier seizoenen , ook wel jaargetijden, doen de meeste mensen vooral aan het weer denken. Maar er is nog een vijfde seizoen, waar we je graag meer over vertellen: het zorgseizoen. Hoewel het in de koude maanden plaatsvindt, waarin er meer griep en verkoudheid heerst, heeft het niet met extra zorg voor elkaar te maken. Nee, het heeft alles te maken met je zorgverzekering. Hoe en wat vertellen we je hieronder.

Start zorgseizoen

Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Welke zorg vanuit deze basisverzekering wordt gedekt, dat bepaalt de overheid. Op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag inderdaad, maakt de regering bekend hoe de basisverzekering er precies uit gaat zien en wat er vanuit de basisverzekering zoal wordt gedekt. Prinsjesdag wordt daarom ook wel aangeduid als de start van het zorgseizoen.

Een paar maanden later maken verzekeraars bekend wat er onder de aanvullende verzekering en tandartsverzekering valt. De basisverzekering vergoedt kosten voor bijvoorbeeld de huisarts, maar niet voor de tandarts, anticonceptie, medische hulp in het buitenland, bril of lenzen en fysiotherapie. De kosten voor deze zorg kunnen daardoor hoog oplopen. Met een aanvullende verzekering of tandartsverzekering ben je ook voor deze zorgkosten verzekerd.  

Bekendmaking premie en polis

Uiterlijk 12 november 2019 maken alle zorgverzekeraars hun premie en polisvoorwaarden bekend. Met andere woorden: zorgverzekeraars vertellen welke zorgkosten zij onder welke voorwaarden vergoeden en wat klanten daarvoor moeten betalen. Hoewel de inhoud van het basispakket wordt vastgelegd vanuit de overheid, liggen de premies voor deze verzekering niet vast. Dat is toch gek? Nou dat valt mee. Zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgaanbieders. Hierin leggen zij prijsafspraken vast. Deze afspraken verschillen per zorgverzekeraar waardoor de premies voor de basisverzekering, aanvullende verzekering én tandartsverzekering verschillen per zorgverzekeraar. 

Daarnaast worden in november ook de polisvoorwaarden bekendgemaakt. Voor de basisverzekering geldt dat deze bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde zijn, wat betreft de aanvullende en tandartsverzekering zit er verschil tussen de verschillende zorgverzekeraars. Zo vergoedt de ene zorgverzekeraar meer fysiotherapie en valt bij een andere verzekeraar een hogere vergoeding voor een bril of lenzen onder je aanvullende polisvoorwaarden. 

Kies een zorgverzekering die bij je past

Zoveel mensen, zoveel voorkeuren. Maar gelukkig is er behoorlijk wat keus op het gebied van zorgverzekeringen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een restitutie- of naturaverzekering. Met een restitutieverzekering kun je naar iedere zorgaanbieder, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding die je door jouw zorgverzekeraar ontvangt. Met een naturaverzekering wordt onderscheid gemaakt tussen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Bij gecontracteerde zorgaanbieders krijg je de volledige zorgkosten vergoed (net als bij een restitutieverzekering). Bij niet-gecontracteerde aanbieders betaal je een deel van de zorgkosten zelf. 

Daarnaast kun je per zorgverzekering de hoogte van je eigen risico bepalen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. 

Maak een keuze

Het loont altijd om de premie en polisvoorwaarden van verschillende zorgverzekeraars onder de loep te nemen. Zo is de naturaverzekering van De Amersfoortse erg scherp. Ben je tevreden met de premie en polisvoorwaarden van je huidige zorgverzekeraar dan hoef je geen actie te ondernemen. 

Meld je je aan bij een nieuwe zorgverzekeraar dan melden zij jou vaak af bij je huidige zorgverzekeraar. Maar check wel altijd even of dat inderdaad zo is, niet alle zorgverzekeraars doen dit.

Switch of blijf, maar voorkom een boete

Blijf je bij je huidige zorgverzekeraar dan hoef je geen actie te ondernemen. Zeg je je huidige verzekering op, maar heb je vóór 1 februari nog geen nieuwe zorgverzekering afgesloten dan krijg je een boete opgelegd omdat je niet of te laat verzekerd bent. Neem dus de tijd voor een weloverwogen keuze, maar zorg dat het voor 1 februari geregeld is.

Zonder zorgen het zorgseizoen in!

Een succesvol zorgseizoen vraagt om een goede voorbereiding. Hoe je dat doet? Ga aan de slag met onderstaande punten:

  1. Ga na welke zorg jij graag vergoed wilt krijgen.
  2. Pak je polisvoorwaarden erbij en bekijk je huidige polisvoorwaarden.
  3. Leg je huidige polisvoorwaarden naast polisvoorwaarden van andere zorgverzekeraars.
  4. Stel jezelf de vraag: welke polisvoorwaarden sluiten het beste aan bij mijn behoeften?
  5. Kijk ook naar de hoogte van de premies. Hoe hoog is de premie ten opzichte van de vergoedingen? En hoe hoog of laag stel je je eigen risico in?
  6. Maak een keuze: switchen of blijven.

Of je nu bij dezelfde zorgverzekeraar blijf of niet. Het is altijd goed om bewust met je zorgverzekering bezig te zijn. Door je polisvoorwaarden goed te bekijken, weet je waar je recht op hebt en haal je meer uit je (aanvullende) zorgverzekering!

Alle zorgverzekeringen van De Amersfoortse nog een keer op een rijtje? 

Ondernemerschap Zorg