3 redenen waarom iedereen blij wordt van een Italiaanse wandeling

Gevolgen vrijheid op de werkvloer

Geplaatst op 13 mei 2019

Vroeger bepaalde alleen de leidinggevende wat er moest gebeuren, hoe en wanneer. Maar dat is niet meer van deze tijd. Medewerkers worden gelukkig van vrijheid in hun werk. Hoe werkt dat dan en wat zijn de gevaren van te veel vrijheid?

Dit is het effect van micromanagement

Het omgekeerde van vrijheid geven is micromanagen: de leidinggevende neemt alle beslissingen en bepaalt hoe iemand moet werken. Hij controleert mensen en rekent ze af op fouten. Zo krijgen ze het te horen als ze vijf minuten te laat op het werk verschijnen en moeten ze een vrije dag opnemen als ze een keertje thuis zitten met een ziek kind. Alleen mensen die de baas naar de mond praten en een mini-versie zijn van de baas, krijgen promotie.

Verder is eigen inbreng van personeel niet welkom en houdt de leidinggevende mensen graag vast in hun functie, uit angst voor verandering. Of omdat hij bang is dat hij straks niemand meer heeft op die plek. Maar het tegendeel gebeurt: mensen zijn ontevreden, functioneren minder goed in hun rol en verlaten het bedrijf sneller. Of erger: zij worden ziek en vallen uit. En dan ben je als werkgever veel verder van huis.

Laat mensen zichzelf zijn

Uit onderzoek blijkt dat mensen productiever, gemotiveerder en gelukkiger zijn als zij het gevoel hebben dat zij zelf kunnen bepalen hoe en wanneer zij hun werk doen. Maar ik heb een bakkerij, hoe kan ik dan mensen laten thuiswerken? Vraag je jezelf misschien af.
Thuiswerken wordt lastig in een bakkerij, maar misschien kun je je personeel wel zelf het rooster laten maken. Of vragen wat je medewerkers het liefste doen: brood bakken, taarten versieren, achter de toonbank klanten helpen of de marketing verzorgen van je zaak. Misschien willen zij juist afwisseling? Het gaat erom dat mensen graag naar hun werk gaan, omdat zij zichzelf kunnen zijn en werken op een manier die past bij hun persoonlijkheid. En waarbij zij hun talenten gebruiken. Ook willen de meeste mensen graag groeien in hun baan.

Jij bepaalt de mate van vrijheid

Jij als werkgever kiest natuurlijk zelf hoever je wilt gaan bij het geven van vrijheid. Er zijn bedrijven waar collega’s elkaars salaris bepalen, waar medewerkers onbeperkt vakantiedagen mogen opnemen en functietitels niet meer bestaan. Het risico daarvan is dat sommige mensen hun houvast verliezen als er geen of onduidelijke kaders zijn, een hoger doel ontbreekt en er nauwelijks begeleiding is. Denk dus goed na over de voorwaarden bij zulke experimenten. En vooral: kijk wat past bij jou, jouw medewerkers en jouw bedrijf. Wees daarbij transparant en bespreek de uitdagingen in je rol als leidinggevende met je medewerkers. Zo stel je je kwetsbaar op, neem je spanning weg en… toon je leiderschap.

Werkgeverschap