Fitte energieke bevlogen medewerkers

Geplaatst op 27 augustus 2019

Fitte, energieke bevlogen medewerkers die het werk makkelijk aankunnen. Dat is de droom van iedere werkgever. Want zo kunnen medewerkers ook voor hun cliënten zorgen. Maar hoe krijg je zulke bruistabletten?

1. Breng beweging

Iedereen weet dat beweging belangrijk is. Dat lezen we, dat roepen we, dat vinden we. Maar hoe vaak doen we het ook echt? Het is zo makkelijk om na een werkdag vol zorgtaken niet te gaan sporten. Thuis wacht immers het gezin, de televisie, de administratie. Als werkgever is het slim om beweging op het werk zo makkelijk mogelijk te maken. Ga na hoe je mensen aan het sporten krijgt. Organiseer lunchwandelingen, huur een sportinstructeur in. Desnoods kies je iedere maand een ander sportthema. Want de een houdt van bootcamp en de ander van basketbal. 

2. Zoek ambassadeurs

In je eentje trekken aan een stilstaand paard, is heel vermoeiend. Er zullen altijd mensen zijn die gewoon geen zin hebben om fit te worden. Zij missen de motivatie. Kijk wie in jouw bedrijf al fit zijn en lekker in hun vel zitten. Stel die medewerkers aan als ambassadeur van je missie om iedereen fit te krijgen. Vraag wat zij denken dat nodig is om meer mensen enthousiast te krijgen. Geef de ambassadeurs een budget en tijd om een campagne op te zetten rondom vitaliteit binnen jouw bedrijf. 

3. Pastinaak is de nieuwe pizza

Als je bij ieder feestje, werksucces of afscheid trakteert op taart, drank en bitterballen, dan is het lastig vol te houden dat vitaliteit bij jou als werkgever op nummer 1 staat. Probeer tot in detail na te denken over manieren om je mensen fit te krijgen en te houden. Je kan er ook voor kiezen om in plaats van de ongezonde snacks, wat meer gezondere snacks neer te zetten. Betekent dit dat je de bitterballen voorgoed gedag moet zeggen? Nee, maar een beetje balans tussen de wat gezondere snacks en de vette hap kan nooit kwaad. En je zal waarschijnlijk zien dat die wortels met humus ook nog lekker weg te knagen zijn ;) 

4. Speel meer

Spelen op het werk zorgt voor ontspanning, teamspirit en creativiteit. Hang een schommel op, deel springtouwen uit, maak een plek om jeux de boules te spelen in de koffiepauze. Ook al lijkt dat misschien onmogelijk in de zorgbranche. Denk aan de verhoogde productiviteit die spelen oplevert. Maak van routine-klussen een spannend spel. Ga met elkaar challenges aan. Kortom, denk verder dan tafelvoetballen en zorg ervoor dat medewerkers plezier maken en bewegen zonder dat ze het door hebben. 

5. Betrek mensen erbij

Vertel je medewerkers dat hun vitaliteit jouw belangrijkste prioriteit is. Daarbij kun je delen wat jou persoonlijk fit houdt. Vraag je medewerkers vervolgens wat zij nodig hebben om fit te worden. Het is zo makkelijk om het in te vullen voor een ander. Misschien heeft de een moeite om gezond te eten en kan de ander maar niet van het roken afkomen. Of is er behoefte aan meer ontspanning in de vorm van yoga, mindfulness en verlaging van werkdruk. Zo kun je diverse oplossingen aanbieden.

Wat vaak goed en motiverend werkt, is belonen. Dus geef je medewerkers credits voor hun inspanningen om fit te worden en te blijven. Dat kan in de vorm van een compliment of gezonde traktatie.

Dit najaar lanceert a.s.r een vitaliteitsprogramma. Via De Amersfoortse (een merk van a.s.r.) kan er ook gebruik worden gemaakt van dit programma. Als werkgever kun je nu eenvoudig een zorgcollectief openen, daarmee geef je jouw medewerkers direct de mogelijkheid om mee te doen. 

Werkgeverschap