Financiële zekerheid met Edwin

#debazen Ondernemen met Edwin: zijn verhaal

Geplaatst op 17 mei 2018

De komende weken vertellen wij jou in de serie #debazen alles over hoe je jezelf duurzaam kunt inzetten. Door verhalen van ondernemers geven we je tips en inspiratie, zodat jij baas wordt over je eigen duurzame inzetbaarheid. In het vierde blog van #debazen sprak Eline de Vries met vrachtwagenchauffeur Edwin Kuiper over het belang van financiële zekerheid als ondernemer.

Wat steek je hiervan op?

  • Bouw eerst een buffer op voordat je start als ondernemer
  • Financiële zekerheid geeft rust

Blog ElineHet zijn spannende tijden; ik ben namelijk bezig met een ander huis! En omdat kopen gezien mijn relatief korte periode als fulltime zelfstandig ondernemer nog geen optie is en de vrije sector boven mijn budget ligt, ben ik aangewezen op sociale huurwoningen. Logischerwijs gelden daar evengoed inkomenseisen voor. Maar ja, de momentopname van nu hoeft natuurlijk geen garantie voor het inkomen van de toekomst te zijn. 

Geld verdienen

Het brengt toch een bepaalde druk met zich mee, anders dan toen ik nog in loondienst was. Want hoeveel blijft er straks over om in mijn levensonderhoud te voorzien? En kan ik dan nog wat opzij zetten? Naast mijn eigen berekeningen zal ik blind moeten varen op de adviezen en prognose van mijn accountant. Nou is geld verdienen niet mijn ultieme doel (en nooit geweest), maar het is wel verrekte handig als het er is. Ik merk het dat mij nu in ieder geval nog gedrevener maakt om inzicht in mijn cijfers te hebben en te zorgen dat er komend jaar veel leuke opdrachten op de planning staan. 


Plan B

Het in kaart brengen van de risico’s die je als ondernemer loopt en het afdekken van datgene die je het niet zelf kan dragen, zijn onderdeel van het ondernemerschap. En nee, dat is niet het leukst om mee bezig te zijn. Waar mogelijk probeer ik nu al in te spelen op wat eventueel komt, al kijk ik nooit te ver vooruit. Het leven laat zich nou eenmaal niet plannen. Vol gas ga ik voor plan A, maar voor de zekerheid ligt er ook een plan B. En soms betekent dat het (bij-) stellen van mijn doelen. 


Een buffer opbouwen

Edwin Kuiper, de eigen rijder waar ik een mooi gesprek mee had op de uitgeklapte grille van zijn vrachtauto, kent de klappen van de zweep. Hij heeft zijn eerste onderneming failliet ziet gaan. En heeft het geflikt om weer van nul af aan op te bouwen tot waar hij nu staat. “Daarin ben ik destijds niet meteen voor het mooie en grote gegaan, al was die verleiding natuurlijk wel groot. Ik ben weer begonnen met een gehuurde truck. Dat was geen makkelijke periode. In samenwerking met mijn vaste truckdealer kon ik vervolgens een tweedehands vrachtwagen aanschaffen. Op die manier heb ik voorzichtig weer groei kunnen realiseren, tot dat waar we nu voorop zitten: een gloednieuw werkpaard!” Dé tip van Edwin? “Spaar eerst geld, voor je aan een onderneming begint. Zorg dat je om te beginnen een buffer hebt.” 


Financiële zekerheid

 Het hebben van financiële zekerheid zorgt namelijk voor rust. Wat daar voor mij sowieso aan bijdraagt, is het hebben van een goede boekhouding. Door over een langere periode te weten wat er binnen komt en uit gaat, wordt het bijvoorbeeld makkelijker te bepalen of het handig is een investering handig te doen - en of het handig is dat nú te doen. In sommige situaties denk ik: you only live once (ofwel: YOLO), zoals laatst bij het aanvragen van de merkregistratie van #ITSMYDRIVE. Maar zelfs dan blijft het een weloverwogen keuze, die ik niet zou maken als ik helemaal geen reserves had.


Interen en aanvullen

De woningbouwvereniging belt mij zojuist dat de laatst opgegeven gegevens van de accountant akkoord zijn en ik het huis volgende maand mag betrekken. Er staat dus weer een nieuwe fase in mijn leven voor de deur, met andere financiële verplichtingen. Ik zal moeten interen op mijn spaargeld om het huis naar mijn hand te zetten. En tegelijkertijd zal ik alles op alles zetten om dat potje zo snel mogelijk weer aangevuld te krijgen -voor het geval dat. Nu wordt het echt… Natuurlijk is het eerste dat ik ga inrichten is mijn thuiswerkplek. Werk aan de winkel!

Eline de Vries

Ondernemerschap