Burn-out

Burn-out en je bedrijf

Geplaatst op 10 december 2018

“Ik schrok me rot toen Annemiek zich ziek meldde”. Als werkgever ben je vaak een spin in het web. Je wil overal tegelijk zijn en dan heb je ook nog mensen te managen. Niet zo gek dat je dan niet meteen doorhebt als er iets misgaat met een medewerker.

Dat overkwam Johan. Hij houdt van hard werken en dat komt goed uit als werkgever, maar hij verwacht dat ook van zijn personeel. Tegelijkertijd wil hij ontspanning stimuleren. Een maand geleden had hij om die reden een tennistafel neergezet op kantoor. “Work hard, play hard” is zijn motto. Door deze stimulans van balans tussen werk en ontspanning, was hij verrast dat medewerker Annemiek zich ziek meldde met burn-out klachten.

Johan: “Ik merkte wel dan Annemiek wat kortaf reageerde tijdens vergaderingen, en iemand had me verteld dat de verbouwing van haar nieuwe huis niet lekker liep. Maar ik ben altijd zo druk dat ik er niet lang bij stil stond. Totdat ze zich op een maandag na haar vakantie ziek meldde. Huilend belde ze me op en vertelde dat ze in de auto was gaan zitten maar wazig zag. Haar man heeft haar toen naar de huisarts gebracht en die adviseerde rust. Nou, ik schrok me rot.

Niet alleen zat ik met een groot probleem, want Annemiek heeft een belangrijke rol binnen ons bedrijf en pakt altijd veel werk op. Ook knaagde het aan me dat ik de signalen had genegeerd en niet eerder in actie was gekomen. Dan had ik misschien kunnen voorkomen dat ze ziek thuis zat.

Uiteindelijk is Annemiek best snel gere-integreerd. Ze werkt inmiddels weer halve dagen. Dat komt denk ik ook, omdat wij een goede relatie hebben en ik echt heb geprobeerd goed te luisteren naar haar. Mijn schoonzus is coach, dat was wel handig. Zij gaf me goede tips om met de situatie om te gaan en om bepaalde preventiemaatregelen uit te voeren. Zo kan ik in de toekomst tekenen van burn-out eerder signaleren. Ik heb onder andere een anonieme enquête gehouden onder het personeel met vragen over werkdruk. Dat was verhelderend. Nu weet ik: er is meer nodig voor een gezonde werksfeer dan alleen een pingpongtafel…”

Hoe zorg jij ervoor dat je werknemers gezond blijven?

5 tips voor werkgevers rondom burn-out bij werknemers

Tip 1: Zorg dat je medewerkers ook onder werktijd kunnen ontspannen

Tip 2: Geef je medewerkers de ruimte om zelf hun werk in te delen

Tip 3: Besteed aandacht aan het thema werkdruk in een nieuwsbrief of op intranet

Tip 4: Neem de tijd om echt te praten met en te luisteren naar je medewerkers

Tip 5: Geef zelf het goede voorbeeld door bijvoorbeeld op tijd naar huis te gaan en niet meer te mailen in de avond

Werkgeverschap