6 tips om je personeel in beweging te krijgen

Geplaatst op 10 juli 2018

Mag je je als werkgever bemoeien met de gezondheid van je medewerkers? En zo ja: hoe zorg je er dan voor dat je niet gezien wordt als die irritante baas die weer om de hoek komt met nóg een gezondheidsprogramma, of alle taart vervangt door appels?! Laatst waren wij we over de vloer bij Bart, met een eigen bedrijf in de ICT. Lees hier wat hij eraan heeft gedaan om zijn medewerkers in beweging te krijgen.

Gezonde medewerkers zorgen voor minder uitval

Bart heeft 5 medewerkers in dienst en zij bouwen webwinkels voor startende ondernemers. Je raadt het al, iedereen zit de hele dag geconcentreerd achter zijn laptop en komt vrijwel niet in beweging. Nouja, wel om de koffie bij te vullen maar dat is natuurlijk niet genoeg 😉. Zijn medewerkers bewegen dus veel te weinig, terwijl voldoende beweging belangrijk is voor zowel je fysieke gesteldheid als je mentale gesteldheid. En als de gezondheid van je medewerkers beter is, presteren zij ook beter op het werk en is de kans op uitval ook kleiner. Dus, het was tijd voor verandering.


6 tips om in bewegingte komen

Omdat Bart niet die irritante baas wilde zijn die in één keer alles omgooit en op de “100%-gezondheids-tour” gaat, heeft hij kleine veranderingen doorgevoerd in zijn bedrijf. Lees hieronder zijn tips:


Tip 1: Neem een hond voor op kantoor

Super simpel en effectief: neem een hond op kantoor. Naast dat het natuurlijk heel leuk en gezellig is, zorg je ook voor beweging onder je medewerkers omdat de hond naar buiten moet. Zo maak je de korte wandelingen een stuk leuker.
 

Tip 2: Neem een tafeltennistafel

Competitief ingesteld? Dan werkt tafeltennissen sowieso. Daag je collega’s uit zodra je je after-lunch-dip voelt aankomen, of organiseer een toernooi. Leuk weetje, tafeltennissen is natuurlijk goed omdat je in beweging bent, maar omdat je ook moet nadenken zorgt dit er ook voor dat je mentaal aan het trainen bent. 2 in 1!

Tip 3: Zet fietsbureau’s neer

Wie had vroeger ooit gedacht dat we fietsend in kantoor werken? Nu is het de normaalste zaak van de wereld. Handig, want je medewerkers kunnen gewoon doorwerken en zijn tegelijkertijd in beweging.

Tip 4: Start een challenge

De challenges vliegen je om de oren. Waar we een paar jaar geleden emmers met ijs over ons heen gooiden voor het goede doel, zijn we nu meer bezig met ‘gezonde’ challenges. Start bijvoorbeeld een wall-sit challenge op werk. Eenvoudig om uit te voeren en je bouwt met zijn allen op naar de hoeveelheid minuten die je wilt (naast spieren natuurlijk 😉!)


Tip 5: Regel korting op een sportabonnement voor je personeel

Maak afspraken met een sportschool of sportclub bij jou in de buurt. Vaak kun je eenvoudig een leuke korting regelen voor je medewerkers. En spreek dan af om 1 x per week samen te sporten.  Ook goed voor de onderlinge sfeer.

Tip 6: Vraag je medewerkers om zelf met ideeën te komen om in beweging te komen

Want ideeën die je medewerkers zelf bedenken werken natuurlijk het beste!

Moet je nu net als Bart al deze tips uitvoeren? Nee, dat hoeft natuurlijk niet. Maar het laat wel zien dat je op een hele makkelijke, én leuke manier je medewerkers kan stimuleren om tijdens werk met beweging bezig te zijn. En dat zorgt op de lange termijn voor een lager ziekteverzuim want: gezonde medewerkers kunnen langer doorgaan. En dat wil jij toch ook?! 

Werkgeverschap