3 redenen waarom iedereen blij wordt van een Italiaanse wandeling

3 redenen waarom iedereen blij wordt van een Italiaanse wandeling

Geplaatst op 9 juli 2018

Misschien is het je wel eens opgevallen op vakantie in Italië: na het eten gaan veel locals even een wandelingetje maken. Vaak niet alleen, maar hele families gaan de straat op om al genietend van een ijsje mensen te kijken en bekeken te worden. Deze sociale aangelegenheid wordt de ‘passeggiata’ genoemd.

Eigenlijk zouden we deze gewoonte allemaal moeten overnemen, want:

  • De passeggiata is gezellig en zorgt voor leuke gesprekken: tijdens het wandelen spreek je elkaar op een andere manier dan als je bijvoorbeeld tegenover elkaar aan tafel zit.
  • Volgens een studie uit de Journal Diabetes Care blijkt dat drie keer 15 minuten lopen op een dag het risico op diabetes verkleint. Een after-dinner wandeling reguleert de bloeddruk. Drie keer 15 minuten op een dag is even effectief als één keer 45 minuten lopen. Af en toe een frisse neus halen geeft je daarbij een mentale oppepper! Zo kom je op nieuwe inzichten en verlaag je je stress-level. En een korte wandeling stimuleert ook nog eens je spijsvertering en stofwisseling, zónder dat het als een zware workout voelt.
  • De passeggiata na het avondeten heeft nog een extra voordeel: je ontspant je lijf en doordat je bewuster meemaakt dat de zon langzaam ondergaat signaleert je lichaam dat het avond is, en daardoor val je ‘s avonds beter in slaap.

Hoe begin je ermee?

Het beste is om de passeggiata deel uit te laten maken van je dagelijkse routine. Dus het is beter om na het eten de televisie nog even uit te laten en eerst een kwartiertje naar buiten te gaan. Voeg daar na een paar weken ook een korte wandeling aan toe na de lunch en als het lukt ook in de ochtend. Het zal je verrassen hoe fit je je gaat voelen!

 

Zorg